Ενας στους δύο Ελληνες, καθυστερούν να πάνε στον γιατρό λόγω οικονομικής αδυναμίας

1414
έλληνες

Ένας στους δύο Έλληνες καθυστερεί να λάβει ιατρικές συμβουλές λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ τέσσερις στους δέκα ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, καθώς η συμμετοχή που καλούνται να καταβάλουν είναι υψηλή για τις δυνατότητές τους.
Ορισμένες ομάδες, δε, του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, βιώνουν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Η επιτακτική ανάγκη στήριξης αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και χρειάζονται διαρκή υποστήριξη, έδωσε το έναυσμα για συστράτευση στη δράση «Υγεία για Όλους».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Προγράμματος «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου, το πρόγραμμα ξεκίνησε τη δράση του το Νοέμβριο του 2016, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 επιστημονικούς φορείς, 240 πανεπιστημιακούς, καθώς και 80 γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας.

 «Διενεργούμε εμβολιασμούς και εξετάσεις σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους Προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας σε άπορους, ανασφάλιστους, ρομά, ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, κατοίκους ορεινών-ημιορεινών περιοχών και άγονων γραμμών καθώς και σε κατοίκους της ορεινής Θράκης» αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου, σημειώνοντας ότι το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και των Πανεπιστημίων Αθήνας, Κρήτης και Πατρών.
 
Όπως τονίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος «Υγεία για Όλους», Γεώργιος Χρούσος, σε διάστημα ενός έτους πραγματοποιήθηκε κλινική παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός σε 3.375 παιδιά (με 9.825 εμβόλια), ενώ 114 παιδιά υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο. Παράλληλα εξετάστηκαν από γυναικολόγο και υποβλήθηκαν σε pap test και διακολπικό υπέρηχο 556 γυναίκες, ενώ 1.220 ενήλικες εξετάστηκαν από παθολόγο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο, ωτορυνολαρυγγολόγο και πνευμονολόγο. Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και οι γιατροί έδωσαν θεραπείες και οδηγίες στους ασθενείς. Οσο για τα περιστατικά που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης, παραπέμφθηκαν σε δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Τα άτομα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους» είχαν «εγκαταλείψει» την υγεία τους. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν καν βιβλιάριο υγείας, παιδιά δεν είχαν κάνει ποτέ εμβόλιο και δεν είχαν εξεταστεί ούτε μία φορά από παιδίατρο. Άλλοι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ παθολόγο ή καρδιολόγο. Κάποιοι δεν είχαν πραγματοποιήσει ποτέ εξέταση αίματος και δεν είχαν μετρήσει ποτέ την αρτηριακή πίεσή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, «οι άνθρωποι που εξετάστηκαν δωρεάν κέρδισαν και πάλι τη ζωή τους και αυτό αποδεικνύει το πόσο απαραίτητη είναι η, μέσω του έργου ‘Υγεία για Όλους’, ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας