Εμφύλιος και στο Εργατικό Κόμμα Βρετανίας

1358
εμφύλιος
Στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του, στο Μπράιτον, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχτηκε πυκνά πυρά από στελέχη της φιλοευρωπαϊκής και κεντρώας πτέρυγας, που του ζητούν να ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νομιμότητα ή μη της μακιαβελικής απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή για πέντε εβδομάδες, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν χθες στις επικείμενες επαφές του Βρετανού πρωθυπουργού στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και φυσικά στον ατέρμονο… εμφύλιο πόλεμο για το Brexit.

Αυτή τη φορά όχι στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις αλλά στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών στο Μπράιτον, όπου η επαμφοτερίζουσα στάση που εξακολουθεί να κρατά ο ευρωσκεπτικιστής Τζέρεμι Κόρμπιν επανέφερε ηχηρά στο προσκήνιο τις οξύτατες εσωκομματικές διαφωνίες για το ζήτημα του διαζυγίου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο ηγέτης των Εργατικών βρίσκεται πλέον σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με κορυφαία στελέχη της φιλοευρωπαϊκής και κεντρώας πτέρυγας, αλλά και πλήθος μελών του κόμματος που του ζητούν επιτακτικά να εγκαταλείψει την -επιζήμια, ειδικά ενόψει πρόωρων εκλογών- στρατηγική της ουδετερότητας και να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Επωφελείται ο Τζόνσον

Ο κακός χαμός στις τάξεις των Εργατικών για το Brexit εξυπηρετεί βέβαια την ατζέντα του επίσης ζορισμένου Τζόνσον, ο οποίος εν πτήσει προς Νέα Υόρκη δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν τρέφει προσδοκίες για ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα κατά τις συναντήσεις του, μεταξύ άλλων, με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πασχίζοντας δε ξανά να καταρρίψει τις αιτιάσεις των Εργατικών πως αποπειράται συν τοις άλλοις να δρομολογήσει ένα Brexit-ξεπούλημα στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μέσω της σύναψης διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το διαζύγιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε δήθεν σκληρός απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο και ένθερμο συμπαραστάτη του, αναφέροντας πως στις συνομιλίες τους θα ξεκαθαρίσει πως το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και τυχόν άνοιγμά του σε αμερικανικές εταιρείες δεν θα βρεθεί στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μιας εμπορικής συμφωνίας Λονδίνου – Ουάσινγκτον.

Επιπλέον θα τονίσει, λέει, στον Τραμπ πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να θέσει σε κίνδυνο τα κριτήρια για την ασφάλεια των τροφίμων και την κτηνοτροφία (που είναι σαφώς χαλαρότερα στις ΗΠΑ).

Ο Τζόνσον αρνήθηκε επίσης έξι φορές (!) να απαντήσει σε ερωτήσεις για την καταγγελλόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο σύγκρουσης συμφερόντων, όταν ήταν δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας και χορήγησε, χωρίς να το δηλώσει, συνολικά 126.000 λίρες δημοσίου χρήματος σε επιχειρήσεις της Αμερικανίδας «φίλης» του Τζένιφερ Αρκιουρι, εξασφαλίζοντάς της ταυτόχρονα προνομιακή πρόσβαση σε εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό με επικεφαλής τον ίδιο…

Τα μάτια όλων όμως είναι στραμμένα στο συνέδριο των Εργατικών, που «σφάζονται» ήδη από το Σαββατοκύριακο μετά την αποτυχημένη απόπειρα εξοστρακισμού (μέσω κατάργησης της θέσης) του Τομ Γουότσον, του φιλοευρωπαίου κεντρώου αντιπροέδρου του κόμματος και εσωκομματικού αντιπάλου του ηγέτη του, που φέρεται να απέτρεψε με παρέμβασή του ο Κόρμπιν.

Η παραίτηση Φίσερ

Παράλληλα, υπέβαλε αιφνιδιαστικά παραίτηση ο στενός σύμβουλός του, Αντριου Φίσερ, εξαιτίας της διαφωνίας του με τη διφορούμενη στρατηγική του Κόρμπιν, θεωρώντας πως οδηγεί το κόμμα σε εκλογική αποτυχία, όπως δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις.

Πέρα από τη διψήφια υπεροχή των Τόρις έναντι των Εργατικών, χθεσινό γκάλοπ του YouGov εμφανίζει το 54% όσων ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2017 να πιστεύει ότι ο Κόρμπιν πρέπει να παραιτηθεί, το 29% να δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και το 17% να απαντά πως δεν γνωρίζει.

Ο Κόρμπιν προκρίνει ουσιαστικά μια συμφωνία με την Ε.Ε. για ήπιο Brexit, την οποία θα διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση των Εργατικών μετά τις πρόωρες εκλογές, με στόχο να τη θέσει σε νέο δημοψήφισμα μαζί με την επιλογή της παραμονής. Προς το παρόν ωστόσο, αρνείται να διευκρινίσει τι από τα δύο προτιμάει, παραμένοντας θολά ουδέτερος και προτείνοντας να ληφθεί η τελική απόφαση του κόμματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία και όχι στο τρέχον συνέδριο.

Η εθνική εκτελεστική επιτροπή των Εργατικών ενέκρινε ήδη την πρότασή του για καθυστέρηση της απόφασης, τοπικές κομματικές οργανώσεις όμως, μαζί με σκιώδεις υπουργούς, τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα και σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης επιμένουν πως η απόφαση πρέπει να ληφθεί εδώ και τώρα.

Η σχετική ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί χθες βράδυ κι η έκβασή της ενδέχεται να δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις, εν μέσω φημολογίας ακόμα και για προσπάθεια εκδίωξης του Κόρμπιν από το τιμόνι του κόμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας