Εμπορικό πόλεμο Γερμανίας-ΗΠΑ πληρώνουν οι μικρές χώρες. Τι χάνει η Ελλάδα;

673
Ελλάδα

Μπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές να εξαιρέθηκαν από τη λίστα των Ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς, ωστόσο σειρά άλλων ελληνικών προϊόντων πλήττονται άμεσα. Μεταξύ αυτών και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ροδάκινα τα οποία θα επηρεαστούν αν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους. Συνολικά 92 κωδικοί ελληνικών προϊόντων που σήμερα εξάγονται στις ΗΠΑ –οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα 1,37 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν. Ωστόσο το αποτύπωμα αυτών των προϊόντων στο ελληνικό εξαγωγικό καλάθι προς τις ΗΠΑ δεν είναι σημαντικό.

Παρ’ όλα αυτά διάχυτος είναι ο προβληματισμός στους εξαγωγείς για την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ να επιβάλλει στις 18 Οκτωβρίου πρόσθετους δασμούς σε σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα.

Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εξαγωγές είναι από τις παράπλευρες απώλειες. Κίνδυνος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές να εξαιρέθηκαν από τη λίστα, αυτό δεν συνέβη όμως με την περίπτωση της Ισπανικής παραγωγής, της μεγαλύτερης παγκοσμίως.

Που σημαίνει πως η Ισπανία στην προσπάθειά της να περιορίσει τις απώλειες θα κατευθύνει την παραγωγή της σε άλλους προορισμούς και δη ευρωπαϊκούς, πιέζοντας έτσι τις τιμές. Άρα και τους υπόλοιπους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου. Δηλαδή τους Έλληνες και τους Ιταλούς παραγωγούς.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και σε άλλα προϊόντα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα πιέσει σημαντικά τους Έλληνες εξαγωγείς οι οποίοι κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στα ευρωπαϊκά κράτη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας όπου κατευθύνεται πάνω από το 67% των ελληνικών εξαγωγών.

Για το θέμα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε: “ο ΠΣΕ εν αναμονή της οριστικοποίησης της λίστας των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα υποστούν πρόσθετους δασμούς παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα πιέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βρεθούν λύσεις για όσες εταιρείες πλήττονται. Η στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας