ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Όχι στο ΧΥΤΑ Φυλής. Κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη 20/5

532
χυτα

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καλεί τα μέλη της και κάθε ενεργό πολίτη της Αττικής, την Τετάρτη 20/5 στις 9.00πμ, στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, Άντερσεν 6, Ν. Ψυχικό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, που κατόπιν της περσινής πραξικοπηματικής απόφασης του ΔΣ του ΕΣΔΝΑ για τον 3ο ΧΥΤΑ στη Φυλή, αποσφραγίζει τις προσφορές του διαγωνισμού την ίδια μέρα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον, ο ΧΥΤΑ Φυλής να κλείσει. Απαιτούμε να εφαρμοστεί επιτέλους, το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα και άρση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας κάθε δήμου.

Θα πρέπει η Περιφέρεια Αττικής να επανακαθορίσει τα κριτήρια  καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Ζητούμε την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στους ΟΤΑ Α’ και Β’ με την υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια ΟΛΩΝ των εργαζομένων.

Τα νέα από το «μέτωπο» της εγκατάστασης διαχείρισης σκουπιδιών της Φυλής συνεχίζουν να μην είναι καθόλου ευχάριστα. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, με προσχηματική διαβούλευση, με παραβίαση των χρονικών ορίων γνωμοδότησης -που οι ίδιες έθεσαν- και με συνοπτικές διαδικασίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν (14/5/2020) στην περιβαλλοντική αδειοδότηση νέου χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και, ταυτόχρονα, παρέτειναν το χρόνο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι 31/12/2020 (από 25/8/2020).

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ, που προχώρησε σε μια διάτρητη και παράνομη απόφαση, φέρει τις δικές της βαριές ευθύνες, για το γεγονός ότι δημιουργεί νέες εστίες ταφής στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια για ταφή, εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Το κύριο βάρος της ευθύνης, ωστόσο, ανήκει στο φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και στην περιφέρεια Αττικής, που ακολουθούν συνειδητή πολιτική διαιώνισης της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες δραστηριότητες και σχεδιάζοντας νέες. Μας μιλούν για έργα μεταβατικής διαχείρισης, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το διαρκές «έγκλημα» τα επόμενα 20-30 χρόνια., έχοντας για αρωγό τη «συνένοχη» διοίκηση του Δήμου Φυλής, που γνωρίζει τα πάντα και τα ανέχεται.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

– Πώς είναι δυνατόν, μετά από πενήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή, με τις βαρύτατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας, να συνεχίζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση νέων έργων διαχείρισης σκουπιδιών, με χρονικό ορίζοντα 20-30 χρόνων; Σε ποιες περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές μελέτες στηρίζονται, ώστε να χειρίζονται με τόση άνεση και τόση ανευθυνότητα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής;

– Στη βάση ποιας λογικής θεωρείται αυτονόητο ότι η Δυτική Αττική θα εξακολουθεί να σηκώνει μόνη της το βάρος της διαχείρισης του συνόλου των απορριμμάτων ολόκληρης της περιφέρειας; Ποια έννοια δικαίου και αλληλεγγύης μπορεί να το δικαιολογήσει; Και σε τελευταία ανάλυση, σε ποιο σημείο -ακόμη και του ισχύοντος προβληματικού περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής- υπονοείται ότι μπορεί και να μη δημιουργηθούν νέοι ΧΥΤΥ σε άλλες περιοχές και ότι -στο διηνεκές- θα κατασκευάζονται νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή, πέραν αυτών που είχαν αδειοδοτηθεί μέχρι την ημερομηνία έγκρισής του, το Δεκέμβρη του 2016;

Πρόκειται για έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος της ίδιας μας της ζωής που δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Εμείς, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας- Αττικής δηλώνουμε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τρόπους αντίδρασης, ακόμα και ένδικα μέσα, μέχρι την τελική νίκη: το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Για την αποκατάσταση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του δικαίου… Με αυτήν την ευκαιρία, ανανεώνουμε το κάλεσμά μας για συμμετοχή στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 20/5/2020, στις 09.00, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 & Μωραΐτη 90, περιοχή Ελληνορώσων), την ημέρα και την ώρα της αποσφράγισης των προσφορών του διαγωνισμού, για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας