Εμβόλιο Moderna: Τελειώνει; Μια ακόμη χώρα αναστέλλει τη χρήση του

661
Μια ακόμη χώρα αναστέλλει τη χρήση του

Μια ακόμη χώρα βάζει «στοπ» στη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του Covid-19 λόγω παρενεργειών στην καρδιά, ο λόγος για την Ισλανδία. 

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδία ανέφερε ότι το mRNA εμβόλιο της Moderna σταματά λόγω της των φλεγμονών της καρδιάς που παρατηρούνται σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Στην Ισλανδία περίπου το 75% των πολιτών είναι εμβολιασμένοι και οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων της Pfizer για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, με το εν λόγω σκεύασμα να συστήνεται και για ανθρώπους κάτω από 18 ετών.

Η Ισλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα που σταματά την χρήση του εμβολίου της Moderna, καθώς κάτι τέτοιο έχει γίνει και στην Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ο λόγος; Ότι παρατήρησαν παρενέργειες. Πώς παρατήρησαν τις παρενέργειες; Συμπληρώνοντας κίτρινες κάρτες. Ναι, αυτές που στην Ελλάδα δεν συμπληρώνουμε γιατί «κάποιοι» θεωρούν πως ένα συμβάν δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό. 

Να θυμίσουμε πως δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που όλοι σταμάτησαν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που αποφάσισε τελικά να σταματήσει τη χρήση του.

Τι έχουν αποφασίσει η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία

Από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Φινλανδίας (YLE), ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της χώρας, Μίκα Σαλμίνεν, ανέφερε την Πέμπτη (07/10): «Μια σκανδιναβική μελέτη που περιελάμβανε τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών που έλαβαν το Spikevax της Moderna είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας από άλλους».

Επίσης, ο Μίκα Σαλμίνεν ανακοίνωσε ότι στους άνδρες που γεννήθηκαν από το 1991 και μετά δεν θα τους χορηγείται πλέον το Spikevax.

Ακόμα, μια ημέρα νωρίτερα, η Σουηδία γνωστοποίησε πως σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της Moderna σε όλο τον πληθυσμό της που γεννήθηκε από το 1991 και μετά, ενώ η Δανία ανέστειλε τη χρήση του σκευάσματος σε ανθρώπους κάτω των 18 ετών.

Η Νορβηγία συνέστησε, επιπλέον, στους άνδρες κάτω των 30 ετών να επιλέξουν το εμβόλιο της Pfizer.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δημοσίευσε, τον Ιούλιο, ευρήματα επισημαίνοντας πως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των πιθανών παρενεργειών των εμβολίων τύπου mRNA για τον κορωνοϊό, τα οποία κατασκευάζονται από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna ύστερα από επανεξέταση περισσότερων από 300 περιστατικών σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας