Μια σειρά στόχων κοινής ωφέλειας μεταξύ Ελλάδας και Κριμαίας, έθεσε η πρώτη συνάντηση της νεοσύστατης Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαίας με μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ενεργά στο εγχείρημα.
Ένα «ταξίδι σύγχρονων αργοναυτών» χαρακτηρίζουν την αποστολή τους τα μέλη της νεοϊδρυθείσας ελληνικής λέσχης φίλων Κριμαίας. Όπως λένε δεν ξέρουν αν θα προσεγγίσουν τα λιμάνια αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουν« κόντρα στον καιρό και στο ρεύμα».
Απλοί πολίτες, άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και της πολιτιστικής συνεργασίας, συσπειρώνονται για να υπερβούν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Με γνώμονα την άποψη ότι ο «ελληνικός λαός που συνδέεται με την περιοχή από την αρχαιότητα, δεν έχει τίποτε να κερδίσει από το μέγεθος της πολύπλευρης σημερινής αντιπαράθεσης» πραγματοποιήθηκε η πρώτη τους συνάντηση τη Δευτέρα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Φιλαδέλφειας.
«Τα γεγονότα της Ουκρανίας στην πλατεία Μεϊντάν και οι εξελίξεις που τα ακολούθησαν, δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους κατοίκους της Κριμαίας, πολύ περισσότερο ολόκληρη την περιοχή που έκτοτε βιώνει έναν απαράδεκτο και παράλογο, διπλωματικό, οικονομικό και εμπορικό πόλεμο από αρκετές χώρες της Δύσης, δυστυχώς ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που επιδιώκουν την πλήρη απομόνωση της Κριμαίας» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ιδρυτική διακήρυξη της ελληνικής λέσχης των φίλων της Κριμαίας.
Την πενταμελή γραμματεία της νεοσύστατης λέσχης φίλων της Κριμαίας θα αποτελούν οι πρώην υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, και Κώστας Ήσυχος, ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, ο σκηνοθέτης Χρήστος Ράλλης και ο δημοσιογράφος Βασίλης Μακρίδης, που σταδιακά θα αυξηθεί με μέλη από τη Βόρεια Ελλάδα.
Η λέσχη φίλων της Κριμαίας είναι από σήμερα μια πραγματικότητα, επισημαίνει ο πρώην Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. « Η ομάδα μας είναι πολέμιος του πολέμου άρα είμαστε στρατιώτες της ειρήνης, είμαστε αντίθετοι στις παράνομες κυρώσεις εναντίον των λαών της Κριμαίας κατ επέκταση και της Ρωσίας».
«Μέσω της λαϊκής διπλωματίας στόχος μας είναι να σπάσουμε τα τείχη της απομόνωσης» συμπληρώνει και εξηγεί στο Sputnik τα πρώτα βήματα που θα ακολουθήσει αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια.
«Μέχρι τον Απρίλιο ορίζουμε το χρονοδιάγραμμα για το πρώτο στάδιο της προσπάθειας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνα, με την Ευπατορία, Δήμο της Κριμαίας. Στόχος να πολλαπλασιάσουμε τις αδελφοποιήσεις, να ξεκινήσουμε τη συνεργασία πανεπιστημίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κριμαίας σε επίπεδο ιστορίας, θρησκείας, τέχνης», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Θα βρεθούμε στο 5ο Φόρουμ της Γιάλτας μέσα στον Απρίλιο για να συζητήσουμε και από τους φίλους μας από τις άλλες λέσχες φίλων της Κριμαίας στην Ευρώπη και με τους ανθρώπους της τόσο σε λαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διπλωματικών φορέων» εξηγεί.
Την ίδια στιγμή ξεκινά σύντομα η δημιουργία της ιστοσελίδας του συλλόγου τόσο στα ελληνικά όσο και στα ρωσικά απευθυνόμενοι στο κοινό των 100.000 ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει απλά φιλικές σχέσεις με το λαό της Κριμαίας, αλλά συγγενικές. «Είμαστε μια οικογένεια στην ίδια γειτονιά. Από μυθολογικούς χρόνους οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κριμαίας είναι πολύ στενές».
«Στόχος να δημιουργήσουμε δρόμους και γέφυρες πολιτισμού, ιστορίας, αθλητισμού, γνώσης, εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, διαθρησκευτικού διαλόγου.Τολμηρά και φιλόδοξα εν μέσω των δυσκολιών με τις κυρώσεις αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το κοινό μας με τους λαούς της Κριμαίας είναι ότι είμαστε πολύ επίμονοι. Όσοι επιμένουν με πείσμα, νικούν», επισημαίνει.
Την πρωτοβουλία στηρίζει και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος που σε μήνυμα του που διαβάστηκε στην πρώτη συνάντηση τους αναγνωρίζει ότι« ένας νέος ψυχρός πόλεμος αναβιώνει που μόνο δεινά θα φέρει στη γειτονιά μας».
«Να αγωνιστούμε για τον τερματισμό των παράλογων κυρώσεων, σε βάρος τη Κριμαίας, της Ρωσίας και των πολιτών τους. Η αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα της Κριμαίας δικαιούται όπως όλοι οι πολίτες της να μπορούν να απολαμβάνουν όλα εκείνα τα δικαιώματα που τους αναλογούν», επισημαίνει ο Μανώλης Γλέζος υπογραμμίζοντας ότι κάποιες χώρες της Δύσης τους τα στερούν.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο ίδιος αποτελεί μια σημαντική μορφή για τους Ρώσους καθότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον μνημόνευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. με αφορμή την επέτειο 190 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας «Θυμόμαστε πάντα το κατόρθωμα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από την Ακρόπολη…» είχε πει μεταξύ άλλων ο Σ.Λαβρόφ
Παιδεία και οικονομία σε πρώτο πλάνο
Δύο από τους λόγους που η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη αποφάσισε μεταξύ άλλων να εμπλακεί στο θέμα ενός συλλόγου σχετικού με την Κριμαία είναι εξαιτίας του Ελληνισμού που είναι βαθιά ριζωμένος στις συνειδήσεις των πολιτών της Κριμαίας αλλά και επειδή βρίσκεται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Η ίδια μιλάει στο Sputnik και θυμάται τα περιστατικά:
«Στην Κριμαία υπάρχει μια κατάσταση που σηματοδοτείται από την ύπαρξη πραγματικού ελληνισμού. Αυτοί οι άνθρωποι τον κουβαλούν για χιλιετίες και διατηρούν αίσθηση ελληνικής εθνότητας. Πρόκειται για κάτι φοβερό. Μόνο στη Νότια Ιταλία και Κύπρο γίνεται αυτό. Με πρωτοβουλία μάλιστα κάποιων καθηγητών ξεκίνησε να διδάσκεται σε σχολεία η ελληνική γλώσσα στα παιδιά που θέλουν να τη μάθουν» επισημαίνει.
«Βρεθήκαμε στη Γιάλτα κοντά σε σχολείο με τον Κώστα (Ήσυχο) και μας αντιμετώπισε πολύ θερμά μια δασκάλα που μας άκουσε να μιλάμε ελληνικά. Την επόμενη μέρα μας κάλεσε στο σχολείο για συζήτηση με 60 παιδιά. Πρόκειται για Ελληνόπουλα Ταταρικής καταγωγής που κουβαλούν την Ελλάδα μέσα τους. Κάνουν μάθημα με ανύπαρκτα μέσα και ένας από τους στόχους μας είναι με μέσα που προέρχονται από το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής, να βοηθήσουμε στην εκμάθηση των ελληνικών».
Στη συνέχεια όπως εξηγεί συνειδητοποίησε τις δυνατότητες του οικονομικού πεδίου.
«Στο περσινό φόρουμ της Κριμαίας βρεθήκαμε προσκεκλημένοι και είδαμε τις τεράστιες δυνατότητες της οικονομικής συνεργασίας. Καταλάβαμε ότι τότε χρειάζεται να αναπτυχθούν στρατηγικοί δεσμοί από τους λαούς έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση μια στρατηγικό βάθος και αμοιβαίο όφελος. Η άρση των κυρώσεων είναι ένας μακρύς δρόμος που χρειάζεται αντοχές και εφευρετικότητα».
Παράλληλα τονίζει ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν προοπτικές εξέλιξης σε συνεργασία με αντίστοιχες της Κριμαίας.« Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να φτάσουν μια σειρά από επιχειρηματίες στο φόρουμ για να γίνουν κάποιες συζητήσεις».
Η ίδια εξήγησε τον αγώνα που έδωσε εναντίον των κυρώσεων πριν και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμα υπουργός. «Κυρώσεις που τελικά η κυβέρνηση υπέγραψε». Ακόμα και σήμερα επισημαίνει τη σημασία συγκεκριμένων κινήσεων για το σπάσιμο του εμπάργκο. «Η χώρα μας όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά κάνει ότι μπορεί για να βάλει ενεργά εμπόδια στις οικονομικές σχέσεις».
Κάποια χρόνια νωρίτερα στην Οδησσό είχε έρθει αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις.
«Στην Ουκρανία είχαμε βρεθεί στην προσπάθεια να συμμετάσχουμε σε μια διάσκεψη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Οδησσό. Είναι γνωστό ότι οι μειονότητες μετά από το κατά βάση πραξικόπημα της πλατείας Μεϊντάνι τέθηκαν σε αμφισβήτηση εκ βάσεων. Εκεί βρεθήκαμε μπροστά σε μια πραγματικότητα: άγνωστες δυνάμεις ματαίωσαν τη συνδιάσκεψη καθεαυτή, κλειστήκαμε για ώρες στο ξενοδοχείο και όταν χάρη στο ελληνικό προξενείο μπορέσαμε να βγούμε μας περικύκλωσαν και επί ώρες βρισκόμασταν σε έναν κλοιό με άμεση σχέση μαζί τους. Εκεί φάνηκε και αυτή η γύμνια του καθεστώτος, όπου όταν μας έπαιρναν καταθέσεις οι αστυνομικοί αυτοί οι άνθρωποι μας παρακολουθούσαν μεταφράζοντας λέξη προς λέξη όσα λέγαμε» υπογραμμίζει.
«Στηρίζουμε τους πολίτες της Κριμαίας αλλά και των αυτόνομων περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας απέναντι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό» τόνισε ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος και μέλος της Λέσχης. Όπως υπενθύμισε «Είμαστε μια πόλη που φτιάχτηκε από πρόσφυγες που είχαν έρθει επίσης σε καιρό πολέμου».
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή στην Κριμαία
«Έίμαστε στα σπάργανα μιας συνεργασίας στούντιο της Κριμαίας με ιστορικούς υπό τον σκηνοθέτη Χρήστο Ράλλη για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τις σχέσεις μυθολογίας Ελλάδας Κριμαίας, φτάνοντας έως το σήμερα, φιλοδοξώντας να φωτίσει τις σχέσεις των λαών» επισημαίνει ο Κ. Ήσυχος.
«Θέλουμε να προσεγγίσουμε σε πολιτιστικό επίπεδο το λαό της Κριμαίας καθότι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μαζί τους. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές σε επίπεδο εικόνας είναι πολύ σημαντικές γιατί θα ζήσουμε από κοντά τη ζωή των ανθρώπων σε επίπεδο καθημερινότητας και παράδοσης με όλα τα ήθη και τα έθιμα τους» τονίζει με τη σειρά του ο σκηνοθέτης Χρήστος Ράλλης.
Στη διάρκεια της συνάντησης αρκετοί από τους παρευρισκομένους πήραν το λόγο για να εκφράσουν τις παρατηρήσεις και τις ιδέες τους πάνω στο εγχείρημα, ενώ όπως ειπώθηκε θα ανατεθούν εξειδικευμένοι τομείς δουλειάς σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες «ανάλογα με τις γνώσεις και το μεράκι του καθενός».
Το «ντόμινο» της Κριμαίας και η… μυθολογική σχέση με την Ελλάδα
Η Κριμαία πυροδότησε την τελευταία πενταετία ένα ντόμινο διπλωματικών και οικονομικών εξελίξεων καθώς έγινε το «μήλο της έριδος» ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες.
Στις 16 Μαρτίου 2014, η κυβέρνηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που δεν αναγνωρίστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση, πραγματοποίησε δημοψήφισμα με το 96.77% των ψηφοφόρων να υποστηρίζει την ένταξη στην Ρωσία. Η Κριμαία κήρυξε την ανεξαρτησία της και ενώθηκε με την Ρωσία δύο ημέρες μετά.
Τότε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συνθήκη επανένωσης με τους ηγέτες της Κριμαίας, η οποία διευκρινίζει ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη θα επανενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία ως ξεχωριστές πολιτικές οντότητες.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του καθεστώτος της Κριμαίας εξακολουθεί να μη γίνεται αποδεκτό από την Ουκρανία κατηγορώντας τη Ρωσία για «παράνομη προσάρτηση» και «εσκεμμένη αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία».
Οι εκατέρωθεν κυρώσεις που ισχύουν ως σήμερα έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην ελληνική με ένα εμπάργκο που παραμένει ακόμα σε ισχύ.
Πέρα από αυτό όμως, από την πλευρά τους οι Έλληνες είναι συνδεδεμένοι από την αρχαιότητα με την Κριμαία καθώς ήταν από τους παλαιότερους αποίκους που μάλιστα εδραίωσαν το αρχαίο κράτος του Βοσπόρου και τον περίφημο «χρυσό» δακτύλιό του.
Έδωσαν στη Χερσόνησο της Κριμαίας το όνομα Ταυρική, ενώ ανέπτυξαν μια σειρά μύθων.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία εκεί έστειλαν την Ιφιγένεια, μετά τη διάσωσή της από τη Θεά Άρτεμις, προτού ο πατέρας της, Αγαμέμνων, την προσφέρει ως θυσία εν όψει της εκστρατείας στην Τροία.
Παράλληλα ο Ησίοδος έγραψε ότι ο Ηρακλής την όργωσε με ένα γιγαντιαίο ταύρο, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, ο κυνηγημένος Ορέστης από τις Ερινύες για να βρει την αδερφή του.
*Πηγή: sputniknews.gr, Λάμπρος Ζαχαρής.