Ελλάδα: Συνταγή καταστροφής. Βαθύτερη ύφεση με λιγότερες δαπάνες αντιμετώπισης της κρίσης

1079

Σύμφωνα με την εαρινή πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα καταγράψει το 2020 την μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,75%, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 20%, το Δημοσιονομικό Ισοζύγιο να βυθίζεται εκ νέου σε έλλειμμα ύψους 6,4% του ΑΕΠ, ενώ το Δημόσιο Χρέος, σύμφωνα πάντα με την πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κορυφωθεί φτάνοντας το 196,4 % του ΑΕΠ.

Πλην της Ελλάδας, τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις θα έχουν το 2020 η Ιταλία με πτώση του ΑΕΠ κατά 9,5%, η Ισπανία με -9,4% και η Γαλλία με -8,2%, Συνολικά η οικονομία της Ε.Ε, πάντα κατά την ίδια πρόγνωση, θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και η οικονομία της Ευρωζώνης κατά 7,75%.

Και ενώ η Ελλάδα  θα έχει τη βαθύτερη ύφεση στην Ε.Ε, την ίδια ώρα είναι ουραγός στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες κατά τον Χρήστο Σταϊκούρα ανέρχονται μέχρι τώρα σε 12.135 δις ή 7% του ΑΕΠ.

Έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν κάτι λιγότερο από ψίχουλα τις δαπάνες της χώρας μας για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης από τη δεκαετία του ’30, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία σημειώνει σαρωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες σύμφωνα με τα μέχρι εγκεκριμένα ποσά, ξεπερνούν τα 2 τρις ευρώ ή το 60% του γερμανικού ΑΕΠ!

Για την Ελλάδα, με την πολιτική που ακολουθεί, η κρίση συνιστά την τέλεια συνταγή καταστροφής, πολύ περισσότερο που η παρούσα κρίση ακολουθεί 10 μνημονιακά χρόνια διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αντίθετα, αν για την Ελλάδα η κρίση αποτελεί πεδίο για να ζήσει έναν εφιάλτη φτώχειας, εξαθλίωσης, ανεργίας και πείνας, για την Γερμανία η κρίση έχει μετατραπεί σε ευκαιρία για να ενισχύσει ασύλληπτα την απόστασή της από τις υπόλοιπες ευρωπαίκές χώρες και ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου  και ταυτόχρονα στοίχημα για να πλήξει, να φθάσει και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο.

Είναι προφανές ότι με τον δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα όχι μόνο θα δει τη θέση της να χειροτερεύει εντός της Ευρωζώνης αλλά και εκ των πραγμάτων θα εκτροχιαστεί και θα υποχρεωθεί να φύγει κακήν κακώς υπό τους χειρότερους όρους, όμως, από το ευρώ.

Η αγκίστρωση των κυρίαρχων κύκλων της χώρας στην Γερμανία και στη φυλακή του ευρώ είναι τόσο στενή και τόσο ιδιοτελής, ώστε να έχουν τυφλωθεί και να έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Προσκολλημένοι, λοιπόν, σε μια ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες σπαράσσονται διαιρούνται και αποσυντίθενται, οδηγούν την χώρα όλο και βαθύτερα στο αδιέξοδο και στο σκοτάδι.

Η παρούσα κρίση για την Ελλάδα δεν θα είναι προσωρινή αλλά αποτελεί μια δομική πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση η οποία μόνο με μεγάλες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές ανατροπές μπορεί να αντιμετωπιστεί για να αντιστραφεί το κλίμα και να ανοίξουν ελπιδοφόροι δρόμοι για το μέλλον.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας