Ελβετία: Εκλογές με την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο. Άνοδος των Πράσινων

864
ελβετία

Τα δύο Πράσινα κόμματα φαίνεται ότι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των βουλευτικών εκλογών στην Ελβετία, ενώ ταυτόχρονα και παρά τις απώλειες, θεωρείται δεδομένη η νίκη της δεξιάς ξενοφοβικής Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου, που θα κληθεί να σχηματίσει και την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.  

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού σταθμού «SRF», λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των βουλευτικών καλπών, το Πράσινο Κόμμα εκτιμάται ότι λαμβάνει το 12,7% των ψήφων (από 7,1% στις προηγούμενες εκλογές), αναρριχόμενο στην 4η θέση.

Αισθητή άνοδο σημειώνουν, όμως, και οι Πράσινοι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι «βλέπουν» το ποσοστό τους να ενισχύεται στο 7,6% από 4,5% προηγουμένως.

Η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου, από την πλευρά της, υποχωρεί από το 29,4% στο 26,3%, διατηρώντας ωστόσο την πρωτοκαθεδρία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας όπως συνέβαινε και έως τώρα.

Την ίδια ώρα, το κεντροαριστερό κόμμα Σοσιαλιστές Δημοκράτες ανέρχεται στο 16,5%, οι Φιλελεύθεροι στο 15,2% και οι Χριστιανοδημοκράτες στο 12%.

Οι ελβετικές βουλευτικές εκλογές έγιναν με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι Ελβετοί ανησυχούν για το λιώσιμο των πάγων στις Άλπεις και τις επιπτώσεις στη ζωή και την οικονομία της χώρας.

Το κυβερνόν δεξιό και ξενοφοβικό κόμμα αρνείται πως τίθεται ζήτημα κλιματικής αλλαγής, μιλώντας για «κλιματική υστερία» και υποστηρίζοντας ότι το «ουσιαστικό ζήτημα», πριν συζητηθεί το «να σώσουμε τον πλανήτη» είναι να προασπιστεί «η ελβετική εθνική κυριαρχία».

Η εκλογική του υποχώρηση και η εκλογική επιτυχία των Πράσινων δείχνει πως δεν είναι και τόσο πειστικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας