Εκλογές ΗΠΑ, αναμέτρηση μεγιστάνων και χορηγιών. Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες Τραμπ-Μπάιντεν

1360

Αποτελεί ειρωνία και εμπαιγμό να μιλάμε για δημοκρατικές εκλογές και δημοκρατία στα καπιταλιστικά καθεστώτα και περισσότερο στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές καπιταλιστικές χώρες.

Ειδικότερα στις ΗΠΑ η έκβαση των προεδρικών εκλογών και γενικότερα των εκλογικών αναμετρήσεων, κρίνεται κατά κύριο λόγο από τον πακτωλό των εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρονται, με το αζημίωτο φυσικά, από τους μεγιστάνες χορηγούς προς τους υποψήφιους. Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό αναμέτρηση ανάμεσα στις μερίδες του μεγάλου αμερικανικού κεφαλαίου, οι οποίες χορηγούν τους υποψηφίους προέδρους. Συχνά βέβαια οι ίδιοι μεγιστάνες παίζουν σε δύο ταμπλό και χρηματοδοτούν ανοιχτά ή κρυφά και τους δύο υποψήφιους προέδρους.

Υποψήφιος πρόεδρος που δεν διαθέτει την υποστήριξη και χρηματοδότηση ισχυρής μερίδας των μεγιστάνων του αμερικανικού πλούτου, δεν έχει καμία τύχη στις εκλογές. Οι αμερικανικές εκλογές είναι στημένες για αρεστούς στο μεγάλο αμερικανικό κεφάλαιο. Δεν είσαι αρεστός, είσαι ένα σκουπίδι. Ο πλούτος και οι βαρόνοι των αμερικανικών media αφού χρηματοδοτήσουν τους εκλεκτούς τους, κάνουν υπέροχα τη δουλειά της χειραγώγησης των πολιτών.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου οι αρπαχτές των υποψήφιων από τους Αμερικανούς μεγιστάνες γίνεται με φαινομενική διαφάνεια και ωμά (τα κρυφά κονδύλια πάντως και εδώ οργιάζουν), αφορά όλες τις καπιταλιστικές χώρες και πρώτα από όλα την ελληνική μπανανία, στην οποία το χρήμα ρέει στην πολιτική άφθονο αλλά κρυφά και κάτω από το τραπέζι.

Στη χώρα μας όλη η κεντρική πολιτική σκηνή είναι διαβρωμένη από τον κρυφό χρηματισμό των κομμάτων και πολιτικών προσώπων από τους έλληνες και ξένους ολιγάρχες του χρήματος.

Και όμως αυτό το βρώμικο καθεστώς που όλοι λίγο πολύ “γνωρίζουμε”, δυστυχώς, το ανεχόμαστε και υφιστάμεθα αγόγγυστα τις τραγικές συνέπειες του, ως τάχα μοιραίο γεγονός.

Γιατί;

Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

Με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο μήνες, πολλές δημοσκοπήσεις θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να στερεί στον Τραμπ την ευκαιρία να ολοκληρώσει μια δεύτερη θητεία. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αν δει κανείς τη στήριξη που λαμβάνουν οι δύο υποψήφιοι από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική τους εκστρατεία. Σύμφωνα με το Forbers, με 134 δωρητές, ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει συνολικά 555,1 εκατ. δολάρια, ενώ με 101 δωρητές, οι συνεισφορές υπέρ του Trump φτάνουν μόλις στα 133,9 εκατ. δολάρια.

Στηρίζουν Μπάιντεν

Ο μεγαλύτερος χορηγός του Biden είναι ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Tom Steyer και η σύζυγός του Kat, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει συνολικά 397 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 371,2 χιλιάδες δολάρια έχουν δοθεί προσωπικά στον Biden.

Τα 20,7 εκατ. δολάρια αγγίζει η “δωρεά” των διαχειριστών hedge fund Jim και Marilyn Simons.

Από το χώρο των hedge funds προέρχεται και ο επόμενος μεγαλύτερος δωρητής, οι Henry & Marsha Laufer με 11,1 εκατ. δολάρια, ενώ ακολουθούν με 10,2 εκατ. δολάρια οι μεγιστάνες του real estate, George και Judy Marcus και με 9,1 εκατ. δολάρια οι Stephen και Susan Mandel.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Biden βρίσκεται και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros με τις συνολικές εισφορές του να φτάνουν τα 8,7 εκατ. δολάρια.

Στα 7,7 εκατ. δολάρια έχει ανέλθει η συνεισφορά των Reif Hoffman και Michelle Yee της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn.

Αντίστοιχα, το ποσό των 7,6 εκατ. δολαρίων έχουν προσφέρει ο πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer και η σύζυγός του.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην εκστρατεία του Trump προέρχεται από τον διάσημο επενδυτή Stephen Schwarzman και τη σύζυγό του Christine και αγγίζει τα 28,7 εκατ. δολάρια.

Ο μεγιστάνας τον καζίνο Sheldon Adelson και η σύζυγός του, Miriam, θέλουν επίσης να δουν τον Trump να διατηρεί τα “ηνία”, δίνοντας συνολικά 28,5 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του, εκ των οποίων 1,161 εκατ. δολάρια στον ίδιο τον Trump.

O επόμενος μεγαλύτερος “χορηγός” του Trump είναι οι Bernie και Billi Marcus της Home Depot, με συνεισφορά 10,5 εκατ. δολαρίων.

Από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, ο Warren Stephens και η σύζυγός του Harriet έχουν αφιερώσει πόρους 10,3 εκατ. στην επανεκλογή του Trump.

Τα 5,1 εκατ. δολάρια αγγίζει η συνεισφορά της Linda McMahon, 4,1 εκατ. δολάρια προέρχονται από τον διαχειριστή κεφαλαίων Charles Johnson και τη σύζυγό του, ενώ 3 εκατ. δολάρια έχουν προσφέρει οι Isaac και Laura Perlmutter της Marvel Comics.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας