ΕΚΑΒ Κέρκυρας: δραματικές ελλείψεις και τραγική κατάσταση

1606
θάνατοι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση που επικρατεί με το ΕΚΑΒ στο νησί της Κέρκυρας ενώ την ίδια ώρα καταγγέλει τη σύμπραξη του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Στο νησί της Κέρκυρας επιχειρούν σε κάθε βάρδια δύο ασθενοφόρα αντί για πέντε που χρειάζονται προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και του πλήθους των τουριστών που το επισκέπτονται.

Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει με Δελτίο Τύπου της 17/07/2018 ότι:

«Στο νησί της Κέρκυρας επιχειρούν δύο Ασθενοφόρα αντί για πέντε σε κάθε βάρδια που χρειάζονται προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και το πλήθος των τουριστών που το επισκέπτονται. Λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί.

Τι λύση βρήκαν οι Διοικούντες του ΕΚΑΒ να επιλύσουν το μείζον ζήτημα των διακομιδών επειγόντων περιστατικών και του συνόλου των δευτερογενών διακομιδών; Ανάρτησαν κατάλογο εντός του ΕΚΑΒ που σας το κοινοποιούμε με ιδιωτικά Ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους Ασθενείς όταν λαμβάνουν κλήση για διακομιδή. Άκρως παράνομη πράξη με την συνέργεια της Διοίκησης του ΕΚΑΒ.

Με τη σφραγίδα της Διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας ιδιωτικοποιούνται οι διακομιδές με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία και ειδικά των ανήμπορων ανθρώπων.

Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το θέμα των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να ανταπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές, αναζητούν πελατεία στα Νοσοκομεία. Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ρητώς όμως αναφέρεται στους νόμους ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο.

Η κατάσταση πλέον είναι τόσο ανεξέλεγκτη που τα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν και επείγοντα περιστατικά. Πράγμα το οποίο απαγορεύεται καθώς η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας έχει ανατεθεί στο πεδίο δράσης και επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Στο Παράρτημα Ιωαννίνων όμως όπως φαίνεται δεν ισχύουν οι νόμοι. Με εσωτερικά έγγραφα τα οποία κοινοποιούμε, παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στην Κέρκυρα.

Αναφέρει σχετικά το έγγραφο: «Σε περίπτωση αδυναμίας για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επικοινωνούμε με τους οδηγούς των παραπάνω κλινικών, οι οποίοι δύναται προαιρετικά να εξυπηρετήσουν το περιστατικό (και το ΕΚΑΒ) ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΟΠΩΣ: ΑΝΑΚΟΠΕΣ, ΤΡΟΧAΙΟ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ.» Το ίδιο το έγγραφο είναι σε γνώση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας από τις 4/6/2018.

Η κατάσταση πλέον έχει γίνει επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία. Όταν το ίδιο το ΕΚΑΒ συνεργάζεται και προωθεί στον «ιδιώτη» την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών έχουμε εκ των έσω αλλοίωση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας (ιδιωτικοποίηση του συστήματος).

Αφού το ΕΚΑΒ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ κάποιες φορές στα επείγοντα, το νοσοκομείο της Κέρκυρας έχει ασθενοφόρο μόνο 2 βάρδιες την εβδομάδα, ποιος εξυπηρετεί τα μη επείγοντα. Δηλαδή τις επανεξετάσεις, εξιτήρια κλπ… ; Προφανώς και αυτά στο πλαίσιο της συνεργασίας εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά αναγκάζοντας έτσι τον πολίτη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας