Εθνικό έγκλημα, μέγα σκάνδαλο και εργασιακή γκιλοτίνα το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ

3220
ελπε
Η κυβέρνηση δυστυχώς έχει μετατραπεί προκλητικά σε υπαλληλικό φερέφωνο του Σπ. Λάτση.

Ο Αλ. Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί αφού παρέδωσαν φωτογραφικά προς άγρια κερδοσκοπία και οικολογικό ενταφιασμό τον πανέμορφο και μοναδικό χώρο του Ελληνικού, έρχονται τώρα και ακολουθούν τον σχεδιασμό Λάτση για το γενικό ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).
Σύμφωνα με την λεόντεια συμφωνία που διαμόρφωσαν παρασκηνιακά και δημοσιοποίησαν πασχαλιάτικα για να αποφύγουν τον θόρυβο και τις αντιδράσεις, κυβέρνηση και Λάτσης αποφάσισαν να πουλήσουν η μεν πρώτη το 20,45% των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (από το 35,45% που κατέχουν) και ο δεύτερος το 30,47% (από 45,47% που κατέχει), ώστε να παραδώσουν το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου σε μελλοντικό αγοραστή, ο οποίος φέρεται να είναι πετρελαιοπαραγωγός των Εμιράτων (!).
Κατά παράδοξο τρόπο στην συμφωνία ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση του σημερινού Διευθύνοντα Συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη, ο οποίος διαφώνησε με την πώληση των ΕΛΠΕ και τις σχετικές διαδικασίες και η παραμονή του σε αυτό το αξίωμα κατά την φάση της εκποίησης της επιχείρησης κρίθηκε γι’ αυτόν τον λόγο ασύμβατη.
Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο νυν Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός, ο οποίος διατηρεί και το σημερινό αξίωμά του, ενώ ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος παραμένει ο Ανδρέας Σιάμισης, άνθρωπος 100% του Σπ. Λάτση.
Η συμφωνία ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ είναι καθ’ ολοκληρία σύλληψη και εκτέλεση του Σπ. Λάτση, με την οποία το Δημόσιο, αφού έβαλε σκανδαλωδώς επί Σημίτη – Τσοχατζόπουλου τον Λάτση με προνομιακό ποσοστό στα ΕΛΠΕ, ενώ είχε συνεισφέρει μόνο το «σαπάκι» της τότε «Petrola», τώρα κάνει το χατίρι του να διαμορφώσει το μέλλον των ΕΛΠΕ σύμφωνα με τα συμφέροντά του και με σχέδιο που είχε συγκροτήσει εδώ και καιρό.
Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι ο Σπ. Λάτσης επιμένει να πουληθεί το 50%+ των ΕΛΠΕ σε ξένα συμφέροντα, είτε γιατί έχει ανάγκη να βάλει στο χέρι ένα πολύ σεβαστό ποσό αναγκαίο για τα σχέδιά του στο Ελληνικό, είτε γιατί έχει βρει ήδη τον αγοραστή των ΕΛΠΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου θα παίζει βασικό ρόλο, έτσι ώστε να αποσπάσει πλήρως τον έλεγχο της επιχείρησης σε συνεργασία με μια πετρελαιοπαραγωγό αγοράστρια και με το ελληνικό Δημόσιο στο περιθώριο.
Οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν εθνικό και οικονομικό έγκλημα και μέγα σκάνδαλο το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, τον δε ρόλο των Τσίπρα και Σταθάκη στην εκποίηση προδοτικό και υπονομευτικό για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και οικονομικά κακουργηματικό, αφού το Δημόσιο χάνει κάθε επιρροή στην αγορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην χώρα, την οποία νέμονται ολιγοπωλιακά δύο εταιρείες (Motor Oil και ΕΛΠΕ).
Όπως είναι προφανές, τα ΕΛΠΕ δεν παίζουν μόνο οικονομικό ρόλο στο πλαίσιο της ενεργειακής βάσης της χώρας, αλλά και θεμελιώδη ρόλο σε κρίσιμες στιγμές για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, αφού, πέραν των πολλών άλλων, διακινούν κατ’ εξοχήν προϊόντα για την κίνηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ διατηρούν αποθηκευτικούς χώρους και αποθέματα ασφαλείας σε πετρελαιοειδή ικανά να συντηρήσουν την εθνική προσπάθεια ακόμα και σε μεγάλη περίοδο εμπάργκο.
Να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι τα ΕΛΠΕ αποτελούν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα και δυναμική επιχείρηση, η οποία με την αναγκαία ανασυγκρότηση και εξυγίανσή της, με αξιοκρατία και μακριά από κάθε λογής εξαρτήσεις και πελατειακές σχέσεις, θα μπορούσε να παίξει έναν πολύ ευρύτερο αναπτυξιακό και βαθύτατα κοινωνικό ρόλο.
Το επικείμενο «fast track» ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, αν δεν ακυρωθεί με σκληρούς ενωτικούς αγώνες την επόμενη περίοδο, είναι βέβαιον ότι θα υποβαθμίσει και θα διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση, οι οποίες ήδη έχουν πληγεί ιδιαίτερα με το απαράδεκτο καθεστώς των «εργολαβικών» εργαζομένων. Την εκποίηση των ΕΛΠΕ είναι σίγουρο πάντως ότι θα ακολουθήσουν και αθρόες απολύσεις, τις οποίες μόνο να διασκεδάσει την υλοποίησή τους μπορεί η κυβερνητική συμφωνία.
Στην συνέχεια παραθέτουμε δήλωση του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε:

Παν. Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας προδίδει ανοικτά τα εθνικά συμφέροντα, ξεπουλώντας τα ΕΛΠΕ
Απολύσεις και περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων θα επιφέρει η πλήρης παράδοση των ΕΛΠΕ σε ξένα συμφέροντα
Εκστρατεία της ΛΑ.Ε για μια εθνική και δημόσια ενεργειακή βάση στην χώρα

Καλώ τους ΤσίπραΣταθάκη να ακυρώσουν τώρα το μέγα σκάνδαλο της συμφωνίας με τον Σπ. Λάτση, που κατασκεύασαν εν κρυπτώ και δημοσιοποίησαν σκοπίμως Πασχαλιάτικα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Με την συμφωνία αυτή τα ΕΛΠΕ, μια άκρως στρατηγική ενεργειακή επιχείρηση στον χώρο του πετρελαίου, με κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, παραδίδονται πλήρως στο έλεος ξένων συμφερόντων.
Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα των ΕΛΠΕ δεν συνιστά απλώς άλλη μία ιδιωτικοποίηση, αλλά μείζον εθνικό έγκλημα και προδοτική, από μέρους Τσίπρα – Σταθάκη, απεμπόληση των εθνικών συμφερόντων και των συμφερόντων του Δημοσίου σε έναν νευραλγικό τομέα για την χώρα, στον οποίο, μάλιστα, επικρατούν ολιγοπωλιακές συνθήκες.
Υπογραμμίζω, επίσης, ότι το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ θα έχει, πέραν των μεγάλων εθνικών και οικονομικών συνεπειών και ως βαρύτατη συνέπεια την υποβάθμιση και περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση και βεβαίως αθρόες απολύσεις προσωπικού, στο όνομα των κερδών των νέων επενδυτών.
Όπως είχα διακηρύξει και ως Υπουργός Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν αφαίρεσα την διοίκηση των ΕΛΠΕ από τους παραδοσιακά ανθρώπους του Λάτση και αποκατέστησα τον κεντρικό ρόλο του Δημοσίου στην διεύθυνσή τους, τα ΕΛΠΕ όχι μόνο δεν θα προχωρούσαν, όσο εγώ θα ήμουν Υπουργός Ενέργειας, σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, αλλά και είχα ως θεμελιώδη επιδίωξη να ανακτήσει το Δημόσιο πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51% στην εταιρεία.
Η ΛΑ.Ε ξεκινάει μια μεγάλη και δυναμική εκστρατεία για να αποτρέψει το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ και των άλλων κρίσιμων ενεργειακών εταιρειών της χώρας, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ.
Θα ενισχύσουμε την επείγουσα προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα μεγάλο λαϊκό-κοινωνικό μέτωπο αγώνα για την προάσπιση μιας εθνικής δημόσιας ανασυγκροτημένης παραγωγικής ενεργειακής βάσης της χώρας, απαραίτητης για την διέξοδο από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί ασπόνδυλο ενεργειακό προτεκτοράτο των πολυεθνικών εταιρειών και ξένων κέντρων, υποθηκεύοντας για πάντα την ανεξαρτησία και το μέλλον της και το μέλλον της ελληνικής νεολαίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας