ΕΕ-«Πλάτες» της Γερμανίας στην Τουρκία για να γλιτώσει κυρώσεις για Βαρώσια

1018
ΕΕ-«Πλάτες» της Γερμανίας στην Τουρκία

Η νέα γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, προέταξε το επιχείρημα ότι είναι «απροετοίμαστη» καθώς μόλις ανέλαβε και δεν πρόλαβε να μελετήσει το σχετικό έγγραφο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

«Φρένο» στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειές της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, βάζει η Γερμανία.

Οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «έκλεισαν» χωρίς συμφωνία επί των προτεινομένων μέτρων, παρά τις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις ότι διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, προέταξε το επιχείρημα ότι είναι «απροετοίμαστη» καθώς μόλις ανέλαβε και δεν πρόλαβε να μελετήσει το σχετικό έγγραφο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο πλευρό της συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Έτσι, η δρομολογούμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων παραπέμφθηκε για να συζητηθεί σε επόμενο Συμβούλιο.

Δεν… πρόλαβε να μελετήσει το έγγραφο

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, κατά τη συζήτηση η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως το έγγραφο επιλογών είχε κυκλοφορήσει μόλις την περασμένη εβδομάδα, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η ίδια είπε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετηθεί το έγγραφο, ως επίσης και οι επιπτώσεις των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εισάγοντας το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις γιατί το θέμα βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα.

Με τη θέση Μπορέλ συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη,ς επισημαίνοντας πως τυχόν αποτυχία λήψης αποφάσεων θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου», τη γενικότερη προσέγγιση του ύπατου εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Αυστρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο.

Οι εν λόγω χώρες εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα στείλουν, μεταξύ άλλων, λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας