Εβδομάδος επίλογος

4065
ψήφος

Αστεγος «λήστεψε» αυτοκίνητο για να τον συλλάβουν, να τον πάνε φυλακή και να γλιτώσει το κρύο…
Αφιερώνεται.
1. Ο κ. Κώστας Ζουράρις. Η ζώσα απόδειξη για το ανερμάτιστον του Τσίπρα. Ο Τσίπρας έως τώρα είχε βάλει υπουργανθυποϋπουργούς στο Υπουργείο Παιδείας ή εθνομηδενιστές, ή ανελλήνιστους ή ανθέλληνες. Αίφνης τοποθετεί στα εν λόγω σαντζάκια τον κ. Ζουράρι, πολίτη εξόχως φιλόπατρι! Οπερ;
2. Ο κ. Ζουράριςκαι ως Υπουργός έχει δικαίωμα να χαρακτηρίζει οποιονδήποτε ως μαλάκα. Πρόκειται για κρίση, για άποψη. Η άποψη δεν διώκεται. Αντικρούεται.
3. Ο Τσίπρας, για μια ακόμα φορά ιεροκλάστης, αναφέρθηκε στα δύο επαναστατικά συνθήματα: «patria o muerte» και «ελευθερία ή θάνατος». Τα δύο συνθήματα, πολύ όμοια και πολύ διαφορετικά, χαρακτηρίζουν δύο επαναστάσεις, επίσης πολύ όμοιες και πολύ διαφορετικές. Ο κάθε μαλάκας μπορεί
να παθαίνει ιερή φρίκη για μια κατά φαντασίαν ταύτιση Κολοκοτρώνηκαι Κάστρο. Δικαίωμά του. Τόσο καταλαβαίνει. Ομως το ερώτημα αν ο Κολοκοτρώνης και ο Κάστρο ήταν πολύ όμοιοι και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους παρέλκει. Ηταν.
4. Μια άλλη κατηγορία μαλάκα πιστεύει ότι ένα σύνθημα όπως το patria o muerte είναι εθνικιστικό. Τι να κάνουμε; επισκευάζεται ο μαλάκας άνθρωπος, αν δεν διαβάσει, αν δεν βασανισθεί απ’ τις αμφιβολίες.
5. Εθίχθη ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Και βγήκε στη γύρα να βρει βουλευτές ικανούς κατά τον αριθμό, ώστε να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του κ. Ζουράρι. Δεν ευτύχησε. Ευτυχώς. Διότι ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν πολλοί βουλευτές, κατά βάθος νιώθουν ότι η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι να μπορούμε να λέμε ο ένας τον άλλον μαλάκα, όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε έναν καλό λόγο για κάτι τέτοιο.
Διότι όταν δεν έχουμε, μαλάκας είναι εκείνος που λέει μαλάκες τους άλλους.
Οσο για τους διαφωνούντες, εν δημοκρατία, πρέπει να υπερασπίζονται έως θανάτου το δικαίωμα να λέει ελεύθερα τη γνώμη του εκείνος με τον οποίον διαφωνούν.
6. Τσακυράκης. Πρωτοσπαθάριος του Διαφωτισμού που θέλει να φιμώνει όποιον, με όσα λέει, προσβάλλει τα πολιτικώς ορθά αυτιά του. Παρ’ ότι ο κ. Ζουράρις δεν απεκάλεσε μαλάκα τον κ. Τσακυράκη, ο κ. Τσακυράκης αποκάλεσε «τσαρλατάνο διανοούμενο» τον κ. Ζουράρι. Και μετά, ευθύς αμέσως, ζήτησε, πάντα ο κ. Τσακυράκης, να υποστεί το ξεφτιλίκι της μομφής ο κ. Ζουράρις.
Ο οποίος κ. Ζουράρις δήλωσε ότι ο ίδιος έχει πάει φυλακή για να μπορεί ο καθένας από μας, μαλάκας ή όχι, να ζητά την επιβολή της όποιας μομφής εναντίον του.
Αν αύριο ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης πει κι αυτός καμιά μαλακία, πράγμα απρόσμενο, είναι βέβαιον ότι ο Τοποτηρητής του Διαφωτισμού και Τιμητής του Ορθού Περιπρονούτσιου, κ. Τσακυράκης, θα ζητήσει τη λοβοτόμησή του.
7. ΗΠΑ: Περί τα 60.000.000 οι φτωχοί, οι ακατάγραπτοι, οι παρίες. Αμέτρητα εκατομμύρια αναλφάβητοι και οι λειτουργικώς αναλφάβητοι. Κούβα: κανένας.
Κούβα: δύο θανατηφόροι αποκλεισμοί (1961, 1991). ΗΠΑ: δεκάδες πόλεμοι εναντίον δεκάδων εθνών και λαών. Επιβολή πολλών δικτατοριών παντού στον πλανήτη. Κούβα: σύστημα υγείας για όλους, στέγη για όλους, δουλειά για όλους, ασφάλιση για όλους. Εξίσωση προς τα κάτω; όχι! προσπάθεια ανύψωσης προς τα πάνω, για όλους.
ΗΠΑ: μια αστική δημοκρατία ικανή να ενσωματώνει και να απορροφά (δολίως ή βιαίως) κάθε αντίδραση εναντίον του οικονομικού συστήματος. Κούβα: μια σοσιαλιστική δημοκρατία ανίκανη να διαλεχθεί με τη διαφωνία (και μάλιστα από θέση ηθικής ισχύος η ίδια), εκπίπτοντας έτσι σε αυταρχικές κι ενίοτε τυραννικές συμπεριφορές.
Σημαίνουν όλα αυτά ότι ο Φιντέλ ήταν δικτάτορας;
Βεβαίως και όχι! Ο Κάστρο ήταν ένας «θεϊκός άνδρας». Κάτι που είναι συμβατό με την επανάσταση. Οχι όμως με τη δημοκρατία. Ηταν ένας «πρόμαχος του λαού», αλλά ταυτοχρόνως κι ένα «ιερό πρόσωπο» για το οποίον το προσωποπαγές πολίτευμα προνοεί να έχει το άπληκτο και το ακαταδίωκτο. Πρόκειται για μια προαστική πολιτειολογική αντίληψη που στοιχειώνει τον απογοητευμένο από την αστική δημοκρατία λαό.
Με την ευκαιρία, να πάμε μια βόλτα στην ιστορία;
9. «Θεϊκός άνδρας». Είναι η ελληνιστική αντίληψη για τον ηγεμόνα που λειτουργεί υπέρ του λαού του. Στη χριστιανική (ανατολική του εκδοχή) ο «θεϊκός άνδρας» λειτουργεί υπέρ του λαού με την εντολή του Θεού. Οι καλύτεροι επίγονοι των Βυζαντινών είναι οι Ρώσοι (μετά το σκλάβωμα των Ελλήνων). Ετσι ο «θεϊκός άνδρας» στην πολιτική τους κουλτούρα έγινε ο «πατερούλης». Ο Τσάρος που φροντίζει τον λαό (όχι ελέω Θεού, αλλά σύμφωνα με το θέλημά του), ο Στάλιν που φροντίζει τον λαό (και ελέω λαού και σύμφωνα με το θέλημά του). Αλλά, αν στο Βυζάντιο
ο «θεϊκός άνδρας» που δεν λειτουργούσε σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες νομιμοποιούσε την επανάσταση εναντίον του, στον υπαρκτό σοσιαλισμό ο «θεϊκός άνδρας» όπως και αν λειτουργούσε μπορούσε να στιγματίσει για αντεπαναστάτες όλους τους άλλους.
Ο Κάστρο δεν απέφυγε την πολιτειολογική κουλτούρα των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Λειτούργησε ως «θεϊκός άνδρας». Και για το καλό και για το κακό.
10. Αν ρωτούσαμε τον κ. Μητσοτάκη τι ήταν ο Κάστρο, θα απαντούσε «λαϊκιστής». Οπως ο Προμηθέας, ο κλέφτης της φωτιάς των Δυνατών χάριν των αδυνάτων. Οπως ο Σόλων ο Σεισάχθειας. Οπως ο Αγις και ο Κλεομένης, οι Γράκχοι, ο Σπάρτακος και ο Ιησούς Χριστός.
11. Ποτέ άλλοτε, κατά τη γνώμη μου, το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας δεν ήταν τόσο χαμηλό. Τούτο οφείλεται, πάντα κατά τη γνώμη μου, σε τρεις παράγοντες: α) στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών που έχουν γίνει ανδρείκελα της Τρόικας. Ο Τσίπρας ψεύδεται ασυστόλως, ο κ. Μητσοτάκης μηρυκάζει τα πιο θανατηφόρα κλισέ του νεοφιλελευθερισμού και οι υπόλοιποι κοινοβουλευτικοί αρχηγοί, πλην Κουτσούμπα, συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε Αβδηριτισμό. Συνακολούθως, τα μνημονιακά κόμματα, ταυτοχρόνως και αρχηγικά, δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι καλύτερο από τις ηγεσίες τους, β) στην έκπτωση του Τύπου κατά το πλείστον μέρος του και γ) στην πλημμυρίδα της ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης αμορφωσιάς στο διαδίκτυο.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε, και ραντεβού στη «Real» την Κυριακή, με τη δισέλιδη «Πράβδα». Γεμάτη σκιτσάκια και λογάκια της προσπάθειας για το ωραίο και το καλό…
ΥΓ.: Ηρωικό κοινωνικό έργο υπέρ αδυνάτων προσφέρουν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι όλοι όσοι αγωνίζονται ακυρώνοντας τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας του κοσμάκη.
Εχουσιν όμως γνώσιν οι φύλακες και οι ανθρωποφύλακες. Και πρώτος απ’ όλους ο πρωτομπιστικός του Σόιμπλε, Τσίπρας. Ο οποίος ετοιμάζει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ούτε
ο Κάφκα, ούτε ο Οργουελ, ούτε ο Χάξλεϋ είχαν προβλέψει τέτοια γουρουνιά. Με ένα κουμπί, μακριά απ’ το Ακροατήριο, χωρίς καμιά δυνατότητα άμυνας των δυστυχισμένων, τα κοράκια και οι σμπίροι τους θα αρπάζουν τα σπίτια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας