Δώρο στον Ερντογάν-Ξεκινούν ελληνοτουρκικές διερευνητικές και Πενταμερής Κυπριακού με ατζέντες Τουρκίας

992
Δώρο στον Ερντογάν

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την έναρξη, σύντομα, δύο παράλληλων διαδικασιών, για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”. 

Και οι δύο διαδικασίες έχουν λίγο-πολύ “κλειδώσει“, θα προχωρούν ταυτόχρονα, αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να αναβιώνει παλαιότερο σενάριο για πακετοποίηση. Για λύση, δηλαδή, πακέτο Κυπριακού και ελληνοτουρκικών που διαχρονικά καλοβλέπει η Άγκυρα.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως αυτή η κινητικότητα δεν πρέπει να αποσυνδέεται και με τις προσπάθειες εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν –για μια ακόμη φορά– τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που θα γίνει, όπως συμφωνήθηκε, τον Μάρτιο. Δύο διαδικασίες σε εξέλιξη, μια εν πολλοίς τεχνητή κινητικότητα, θα φρενάρει τις όποιες συζητήσεις για κυρώσεις. Στήριξη στην προσέγγιση αυτή της Τουρκίας προσφέρουν εταίροι μας στην Ε.Ε. ( Βερολίνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Μισιέλ και Μπορέλ) καθώς και το ΝΑΤΟ.

Είναι πρόδηλο πως εκείνο το οποίο φαίνεται να απασχολεί πρωτίστως την Άγκυρα, είναι η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Μέχρι να υπάρξουν συνεννοήσεις, να φρεσκαριστούν τα κανάλια επικοινωνίας με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, να καταγράψουν προθέσεις, στην κατοχική Τουρκία θεωρούν πως η διπλωματική κινητικότητα της προσφέρει χρόνο και άλλοθι. Είναι σαφές πως η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ προκαλεί μια ανησυχία στην Άγκυρα, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ο Ερντογάν ελπίζει σε “νέα σελίδα” στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον

Παλιότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει “νέα σελίδα” στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αντικείμενο εφαρμογής “δύο μέτρων και δύο σταθμών” τόσο εκ μέρους της Ουάσινγκτον όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

“Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τους S-400. Θέλουμε να ανοίξουμε μία νέα σελίδα με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο έτος”, είπε.

“Δεν θεωρούμε την πολυμερή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική μας συνεργασία ως εναλλακτική λύση στους βαθείς μας δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ευχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση που την διακατέχει και απομακρύνει από αυτήν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην ρητορική των κυρώσεων και του εκβιασμού, είπε. “Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ“, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας