Δραστική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Covid–Αμερικανική μελέτη

901
Δραστική μείωση της αποτελεσματικότητας

RT 5 -11- 2021

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Τρία διαφορετικά εμβόλια κατά του Κορωναιού – αυτά που είναι κυρίως διαθέσιμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη – έχουν δείξει δραματική μείωση της αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύπτει μια μελέτη επί σχεδόν 800.000 Αμερικανών.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 κατά τόσο της λοίμωξης όσο και του θανάτου μελετήθηκε σε τρία εγκεκριμένα από τις ΗΠΑ  εμβόλια – τις ενέσεις Pfizer-BioNTech και Moderna mRNA και το εμβόλιο κατά του ιού Janssen.

Έχοντας αναλύσει δεδομένα από 780.225 βετεράνους των ΗΠΑ διαφορετικών ηλικιών και φύλων μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα. Η προστασία από τα εμβόλια κατά της λοίμωξης Covid-19 μειώθηκε από 89,2% στο υψηλότερο επίπεδο του 13,1%, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Ιατρικού Κέντρου Υποθέσεων Βετεράνων και του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science την Πέμπτη.

Ενώ η αποτελεσματικότητα κατά της μόλυνσης τον Μάρτιο ήταν 89,2% για τη Moderna, 86,9% για την Pfizer και 86,4% για την Janssen, μέχρι τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν μαζικές μειώσεις στο 58%, 43% και 13% αντίστοιχα.

Η εμφάνιση και η κυριαρχία του στελέχους Δέλτα του ιού κατά τη διάρκεια της μελέτης μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο, ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η προστασία από τα εμβόλια μειώθηκε σε όλες τις μελετηθείσες ηλικιακές ομάδες.

Περισσότερες από 26.000 θετικές εξετάσεις PCR πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 498.000 πλήρως εμβολιασμένους βετεράνους.

Οι συγγραφείς είπαν ότι το μοτίβο των επαναστατικών λοιμώξεων δείχνει μιαν “ανησυχητική χρονική τάση“. ” Ενώ η ανάλυση καλύπτει το 2,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, άλλες εγχώριες και διεθνείς μελέτες έχουν δείξει σημαντικά φθίνουσα αποτελεσματικότητα.

Σε μια πιο φωτεινή σημείωση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε υψηλή.

Καθώς οι πρωτοποριακές λοιμώξεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι συνεχίζουν να εμφανίζονται σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη επαναφοράς πολλαπλών επιπέδων προστασίας, όπως οι μάσκες και η φυσική απόσταση – ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας