ΔΝΤ κατά των εισαγωγικών δασμών των ΗΠΑ. Αντεπίθεση από Ε.Ε.

1721
δντ

Την έντονη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκαλεί η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η Ε.Ε. περνάει στην αντεπίθεση αποφασίζοντας δασμούς σε εισαγώμενα αμερικανικά προϊόντα.

Την προειδοποίηση ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, να υποκινήσουν αντίμετρα από τις άλλες χώρες και να βλάψουν τελικά την αμερικανική οικονομία, εξέδωσε με έκθεσή του για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, το ΔΝΤ.

Το Ταμείο σημειώνει στην έκθεσή του ότι μολονότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρή φέτος αλλά και το 2019, τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για τις δαπάνες και τους φόρους, θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο μετά το 2020, προειδοποιώντας ότι ένας φαύλος κύκλος αντίμετρων θα είχε συνέπειες για τις εθνικές και τις διεθνείς επενδύσεις, θα μπορούσε να διακόψει τις παγκόσμιες και τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και να υπονομεύσει το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Στην ανάλυσή του το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για φέτος και 2,7% για το 2019 για την αμερικανική οικονομία η οποία επωφελείται από τις περικοπές στους φόρους και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες που προωθεί η κυβέρνηση, για το 2020 όμως αναμένει, όπως και Fed, ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9%. Σημειώνει δε ότι οι περικοπές φόρων και η αύξηση των δαπανών σε μια περίοδο που η οικονομία παρουσιάζει ήδη ισχυρή ανάπτυξη και η ανεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα “αυξάνει το εύρος και το μέγεθος μελλοντικών κινδύνων”, όπως για παράδειγμα το υψηλότερο δημόσιο χρέος και την πιθανότητα μιας ύφεσης.

Η αντεπίθεση της Ε.Ε.

Στην αντεπίθεση για τους δασμούς που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα (25%) και το αλουμίνιο (10%), περνάει, όπως είχε προαναγγελθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλούνται το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε.  ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της οποίας θα γίνει στις 20 Ιουνίου. Αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα όπως χυμός πορτοκαλιού, μπέρμπον, τζιν και μοτοσικλέτες ως απάντηση στις “παράνομες” πράξεις των ΗΠΑ.

Μεταξύ των χωρών που πλήττονται και ο Καναδάς, που με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 12,9 δισ. δολάρια από 1η Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας