ΔΝΤ: Ανέφικτο πλεόνασμα πάνω από 1,5%. Επιμονή στις νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις”

1967
δντ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% και την επιμονή στις “μεταρρυθμίσεις”, με μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, και συνέχιση της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων κ.λπ., εκφράζει το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, μετά από την επίσκεψη στελεχών του αυτή την εβδομάδα.

Στην έκθεση διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και επαναλαμβάνεται η θέση του ΔΝΤ για ολοκλήρωση όλων των “μεταρρυθμίσεων”.  Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αποστολής, Πίτερ Ντόλμαν, ανακοίνωσε ότι το Ταμείο προβλέπει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τον Προϋπολογισμό και υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξες τις προβλέψεις της Κομισιόν στην ανάλυσή της για την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημόσιου Χρέους μακροπρόθεσμα και τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας έτσι στη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο ελάχιστες χώρες έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% στον Προϋπολογισμό επί μία δεκαετία, ενώ η απόφαση του Eurogroup δεσμεύει τη χώρα για διατήρηση πολύ υψηλότερου πλεονάσματος μετά το 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η προσδοκία για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να υποχωρήσει στο 1,5%, στόχος που, όπως λέει, είναι συμβατός με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Αναφορικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιεί το ΔΝΤ στη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, το στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι αυτοί θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς του Ταμείου για χώρες που έχουν δανειστεί σημαντικά ποσά από αυτό.

Το ΔΝΤ επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, για τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμοστούν. Όπως εξήγησε το στέλεχος του Ταμείου, τα μέτρα αυτά είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Επομένως στην περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέτρα δεν εφαρμοστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντικαταστήσει με κάποιο ισοδύναμο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Ειδικά για τις συντάξεις ανέφερε πως η μείωση 1% του ΑΕΠ που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό θα χρηματοδοτήσει και τα θετικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ.

Για τα εργασιακά τόνισε ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει με προβληματισμό την όποια προοπτική επαναφοράς συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επιμένοντας στην “απελευθέρωση της αγοράς εργασίας”, τονίζει πως η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι “συνετή και ευθυγραμμισμένη με τα κέρδη στην παραγωγικότητα”.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

Το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε τέλος πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους και πως θα πρέπει να επιδιώκει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η τελική έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας