Διπλάσιες και βάλε από Βουλγαρία-Τουρκία οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα

626
Διπλάσιες και βάλε από Βουλγαρία

Αυτές και πολλές άλλες είναι για την Ελλάδα οι βαριές συνέπειες της αθέτησης από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συναίνεση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κλπ, της συμφωνίας που είχε υπογράψει με τη Ρωσία στην Πετρούπολη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως υπουργός ενέργειας για την διέλευση μεγάλου αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από τη χώρα μας.

Σημαντική απόσταση χωρίζει το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σχέση με τις γειτονικές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκονται να πληρώνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση με την Τουρκία, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική αγορά.

Ειδικότερα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου Νοεμβρίου με βάση το TTF είναι στα ~90€/MWh ενώ οι ρυθμιστικές χρεώσεις φυσικού αερίου για μια μικρή βιομηχανία δεν ξεπερνούν τα ~10€/MWh. Η μέση τιμή του TTF front month για το 2021 προβλέπεται λίγο λιγότερο από τα 40€/ΜWh ενώ η μέση τιμή του 2020 δεν ξεπέρασε τα 10€/MWh.

Την ίδια στιγμή η BOTAS σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Platts ανακοίνωσε για τον Νοέμβριο αυξήσεις με την τελική τιμή προμήθειας να διαμορφώνεται στα 28€/MWh. Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κυμαίνονται στα 60€/MWh .

Η Βουλγαρία από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε μειώσεις στο φυσικό αέριο στα 47,5€/MWh (93,19 BGN), σε σύγκριση με την τιμή του Οκτωβρίου στα 48 €/MWh (94,54 BGN).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας