Διευκρινήσεις για την απόπειρα πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία

2193
σύμμαχοι

Να διευκρινίσουμε ότι η απόπειρα πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, παραμένει απόπειρα, αφού δεν έχει υλοποιηθεί η σχετική συμφωνία.
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν από την αντιπολίτευση, το ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε την πώληση 300.000 βλημάτων (με τον χαρακτηρισμό «αξιοποίηση του μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού») στην Σαουδική Αραβία. Απόφαση που υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες της Δικαιοσύνης. Η τακτική Δικαιοσύνη διερευνά την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία και η Στρατιωτική Δικαιοσύνη, την υπόθεση της διαρροής απορρήτων κρατικών εγγράφων. Πιθανόν τα αποτελέσματα των δικαστικών ερευνών, να παράξουν και πολιτικά αποτελέσματα.
Σχετικά τώρα, με την εύλογη ερώτηση, τι θα γίνουν αυτά τα 300 χιλιάδες πυρομαχικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές.
Τα πυρομαχικά αυτά είναι ληγμένα, είναι επικίνδυνα , είναι τοξικά.
Παλαιότερα, τα βυθίζαμε στο Μυρτωο Πέλαγος, δηλητηριάζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, είχαμε και ένα σοβαρό ατύχημα σε στρατόπεδο στον Αυλώνα σε αποθήκη, από αυτανάφλεξη ληγμένων πυρομαχικών.
Η χώρα μας, είναι υποχρεωμένη βάση διεθνούς συμβάσεως που έχει υπογράψει να καταστρέψει σε ασφαλή χώρο τα ληγμένα πυρομαχικά. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτός ο χώρος, πιθανότατα η καταστροφή να γίνει σε κάποια βαλκανική χώρα. Το κόστος υπολογίζεται από 6 μέχρι και 8 εκατομ. ευρώ. Τα πυρομαχικά αυτά, είναι αμερικανικής κατασκευής και για να τα αποκτήσουμε τα έχουμε πληρώσει πανάκριβα στις αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες.
Εγκρίθηκε κατά την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Εξέλιξη, που ίσως τερματίσει οριστικά, κάθε περεταίρω συζήτηση για την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν το ψήφισμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας