“Διερευνητικές” συζητήσεις ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ηλεκτρική διασύνδεση και EastMed

200
Τουρκιά μπλοκάρει ηλεκτρική διασύνδεση

Μετά το τουρκικό μπλόκο στο έργο EuroAsia Interconnector ξεκινάει σήμερα ο 62ος γύρος των διερευνητικών

Η Άγκυρα με διάβημα διαμαρτυρίας προειδοποίησε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ προειδοποίησε πως δεν πρόκειται αν δεχθεί να περάσει το αγωγός από την «υφαλοκρηπίδα» της -όπως την χαρακτηρίζει- και δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα στα σχέδια για σύσφιξη των στρατηγικών και οικονομικών σχέσεων τους. 

Συγκεκριμένα, Ελλάδα και Τουρκία θα κάτσουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον 62ο γύρο των διερευνητικών εν μέσω μία ακόμη τουρκικής πρόκλησης, καθώς η Τουρκία με διπλωματική νότα απαιτεί από Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ να ζητήσουν την άδειά της για «δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υπεγράφη πρόσφατα.

Οπως μεταδίδει το TRT Haber, αφορμή στάθηκε μνημόνιο που υπεγράφη στις 8 Μαρτίου και προβλέπει τη δημιουργία συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν οι καλωδιακές δραστηριότητες απαιτούν μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη,

θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της χώρας μας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας(!).

Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Η διπλωματική νότα ήρθε μία ημέρα πριν τη συνέχεια του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).

Υπό αυτό το πλαίσιο Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα τον 62ο γύρο των διαπραγματεύσεων, στην Αθήνα. Να θυμίσουμε πως στον προηγούμενο γύρο η Άγκυρα είχε θέσει στο τραπέζι όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, η μειονότητα της Θράκης κτλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας