Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων-Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος

477
Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος

Ενώ έρχονται ανατιμήσεις έως και 100% από τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέουν σενάρια αντιστάθμισης με μέρος των εσόδων από τα δικαιώματα διοξειδίου άνθρακα που πάνε κατά 60% στον λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) ● Δυο χρόνια μετά την τρύπα που δημιούργησε στον ΕΛΑΠΕ η πολιτική Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει νέα!

Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν μέτρα για τη δήθεν διάσωση των καταναλωτών τα οποία, όμως, ήδη δημιουργούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Οι καταναλωτές αρχίζουν σταδιακά να λαμβάνουν λογαριασμούς με διογκωμένη χρέωση ως αποτέλεσμα του ράλι στη χονδρική τιμή ρεύματος, που αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 140% από τα 50 στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τους μέσους όρους τιμών που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταναλωτές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό τους θα υποστούν αντίστοιχη αύξηση στο κόστος της ενέργειας ενώ θα επηρεαστούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε από τον Ιούνιο ότι θα εφαρμόσει τον Αύγουστο ρήτρα χονδρικής και έκπτωση 30% αλλά, ακόμη και με αυτή την πρόβλεψη, η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι πάνω από 100%! Οσοι μιλούν για πλαφόν στις αυξήσεις χαρακτηρίζονται «εχθροί της αγοράς» και υπέρμαχοι της… Σοβιετίας. Το αποτέλεσμα;

Να προκύπτουν σενάρια που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά την αξιοποίηση των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για να μειώσει τις αυξητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στα φτωχότερα νοικοκυριά αλλά και σε κατηγορίες της «μεσαίας τάξης», τις οποίες υποτίθεται ότι ήρθε να υπερασπιστεί. Κάπου εδώ, όμως, αρχίζει η δύσκολη διαδρομή στα μονοπάτια με τα αρκτικόλεξα, τα ίδια που συναντάει όποιος προσπαθεί τώρα να διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου που υπέγραψε για να πάρει «ρεύμα φτηνότερο της ΔΕΗ».

Τα δικαιώματα ρύπων

Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα πληρώνονται από όποιον παράγει ενέργεια καίγοντας ορυκτά καύσιμα και το κόστος τους αυξάνεται επίσης το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα ανόδου της ζήτησης μετά τα λοκντάουν. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα αυτά μπορεί το 2021 να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και καταλήγουν σε ποσοστό 60% στον ειδικό λογαριασμό ΕΛΑΠΕ από τον οποίο αποζημιώνονται όσοι παράγουν ρεύμα από αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο ΕΛΑΠΕ ζητά αύξηση του μεριδίου του, ενώ από τα ίδια έσοδα προσδοκούν ενισχύσεις οι βιομηχανίες αλλά και το Πράσινο Ταμείο.

Οι μικρότερες βιομηχανίες που είναι πελάτες μέσης τάσης αρχίζουν ήδη να δέχονται μηνύματα ακύρωσης των συμβολαίων τους με τις «κλειδωμένες τιμές», ενώ οι πιο ενεργοβόρες καταγγέλλουν τα δομικά προβλήματα που οδηγούν την Ελλάδα να πλήττεται όχι απλώς από υψηλές τιμές αλλά από τις υψηλότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πρωταθλητισμός της Ελλάδας στις τιμές χονδρικής ρεύματος («Εφ.Συν.», «Ξεκάθαρα… πρωταθλητές», 31/8/21) ακυρώνει ευθέως και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν ευθύνεται εκείνη για το ράλι αλλά οι διεθνείς τάσεις, η κλιματική κρίση και η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου.

Και ενώ η μεσαία τάξη προσπαθεί να καταλάβει ποιες ρήτρες πληρώνει και η βιομηχανία καταγγέλλει «μονοπώλια καθετοποιημένων παραγωγών», η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θέτει σε προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά με το Κοινωνικό Τιμολόγιο μέσω των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παροτρύνει τους καταναλωτές να ψάξουν για πιο φτηνά πακέτα χρέωσης.

Ολα καλά; Καθόλου… Αφενός, είναι άγνωστο αν η Ε.Ε. θα συμφωνήσει σ’ αυτό. Αφετέρου, δεν ρωτήθηκε ο… ξενοδόχος των σχετικών εσόδων. Αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η πρώτη αντίδραση στα σενάρια αυτά ήρθε από τον δημόσιο φορέα που διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ, τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), μέσω του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Γιαρέντη. Στο σημείωμά του ο κ. Γιαρέντης ισχυρίζεται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα πετύχει «θετικό ισοζύγιο» αλλά «χωρίς υπεραισιοδοξία».

Οσοι το διάβασαν θυμήθηκαν τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επέβαλλε αυξήσεις 22% στα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ και μείωσε την έκπτωση λόγω συνέπειας. Για να μειώσει την πίκρα της αύξησης εκείνης που ήρθε μετά από τριετία χωρίς ανατιμήσεις (το 2016 υπήρξε και μείωση), ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε μείωση στο τέλος αέριων ρύπων ΕΤΜΕΑΡ.

Ομως το ΕΤΜΕΑΡ (περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι και αυτό πόρος του ΕΛΑΠΕ. Η μείωση οδήγησε σε έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και η κυβέρνηση κατέφυγε σε νέα μέτρα για να κλείσει την «τρύπα». Ανάμεσα στα μέτρα εκείνα περιλαμβανόταν «χαράτσι» 3 λεπτών ανά λίτρο πετρελαίου ντίζελ και 50 εκατομμύρια από τη μη εφαρμογή έκπτωσης στις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Οι χρεώσεις αυτές στους λογαριασμούς υποτίθεται πως θα μειώνονταν επειδή πολλά νησιά συνδέονται πλέον με υποβρύχιο καλώδιο και δεν χρειάζεται να βαρύνονται οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας για να μην πληρώνουν ακριβά οι κάτοικοι των μη συνδεδεμένων νησιών.

Ομως, ο κ. Γιαρέντης αναφέρει στο σημείωμά του ότι «εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με το Πράσινο Τέλος στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης». Ωστόσο, στο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ με τις προβλέψεις για το 2021 αναφέρεται ότι από το τέλος αυτό προβλέπονται έσοδα 92 εκατομμυρίων ευρώ. Με το έσοδο αυτό και τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων που πλησιάζουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται πλεόνασμα 63,4 εκατομμυρίων. Διαφορετικά; Η ιστορία θα επαναληφθεί ως… φάρσα και η κυβέρνηση θα ψάχνει άλλα χαράτσια για να πληρώνει τις ΑΠΕ.

Τρελά μπόνους στα στελέχη

Ενδεικτική του βραχυκυκλώματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και η απάντηση που (δεν) έδωσε σε ερώτηση που είχαν υποβάλει στη Βουλή, από τις 13 Ιουλίου, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου για τις προσλήψεις «γαλάζιων» στελεχών στον όμιλο ΔΕΗ και τα μπόνους στις αμοιβές τους.

Η ερώτηση συζητήθηκε μόλις χθες αλλά ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας έστειλε στη Βουλή τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, ο οποίος περιορίστηκε να διαβάσει ένα σημείωμα για το πόσο κινδύνευε η ΔΕΗ το 2019, πώς σώθηκε έκτοτε και πόσο απαραίτητα είναι τα συγκεκριμένα στελέχη για τον εκσυγχρονισμό της.

Προηγουμένως, ο κ. Φάμελλος ρωτούσε μεταξύ άλλων για την αύξηση των διευθυντών από 30 σε 90, των γενικών διευθυντών από 7 σε 14, την τοποθέτηση ημετέρων χωρίς αναγνωρισμένα πτυχία ΑΕΙ και τον εξαπλασιασμό της ετήσιας αμοιβής του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ από 60.000 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ στα 360.000, ως επιβράβευση γιατί αυξήθηκαν τα κέρδη της επιχείρησης λόγω των υπέρογκων αυξήσεων που επιβάλλονται.

Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων – Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας