Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ: Απολύονται όσοι ήδη εργάζονται

991
ΟΤΑ

Πιο αντιδραστικό και πιο νεοφιλελεύθερο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Καταργείται το δικαίωμα συμμετοχής σε επόμενα προγράμματα όσων ήδη έχουν εργαστεί.  

«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι», απαιτούμε να μην γίνει καμία απόλυση, διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, απαντούν οι εργαζόμενοι.

Με σύνθημα «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι», εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ συγκεντρώθηκαν την  Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου στις 1 μ.μ έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι 30.000 εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, καλύπτουμε καθημερινές ανάγκες στους ΟΤΑ. Θα μας απολύσουν, ενώ γνωρίζουν – κυβέρνηση και Δήμαρχοι – ότι οι υπηρεσίες των δήμων θα μείνουν χωρίς εργαζόμενους, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προσλάβει νέους ανέργους, σε νέα πιο αντιδραστικά και αντεργατικά προγράμματα.

 …..Μας ανακυκλώνουν για να προβάλουν επικοινωνιακά την εικονική πτώση της ανεργίας και επιβάλλουν ένα εργασιακό μοντέλο ευέλικτης φτηνής και εκ περιτροπής εργασίας. Οι  Δήμαρχοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση, αφού δεν τους στοιχίζουμε ούτε ένα ευρώ. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα και ζητούσαν την παράταση των προγραμμάτων για τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων λόγω και των εκλογών. Βολεύονται από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία μας, αφού πληρωνόμαστε από τον ΟΑΕΔ, δεν κοστίζουμε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο,  μας ανέφεραν εργαζόμενοι από τους Δήμους, Αθηναίων, Μαρούσι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριο, Μοσχάτο, Περιφερείας Αττικής που είχαν έρθει στη συγκέντρωση γεμάτοι αγωνία για το τι θα γίνει, περιμένοντας υπομονετικά πότε θα  επιτρέψουν σε αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με εκπρόσωπο του υπουργείου.

 Γύρω στις δύο και με μια ώρα καθυστέρηση, η είσοδος επετράπη σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων να συναντηθεί με τη γραμματέα του υπουργείου κα. Στρατινάκη.

Η Γενική Γραμματέας σε κάθε αίτημα των εργαζομένων ήταν αρνητική Ένα όχι σε όλα ήταν η απάντηση της. ΘΑ δούμε, θα ψάξουμε με το υπ. Οικονομικών ΑΝ Θα δοθεί το πολύ δίμηνη παράταση. Την ίδια στιγμή διατίθενται εκατομμύρια  ευρώ  στα ιδιωτικά ΚΕΚ για τη λεγόμενη κατάρτιση. Αποκαλυπτική ήταν η κ. Στρατινάκη για το τι ετοιμάζουν για τα νέα προγράμματα. Θα αλλάξουν μορφή είπε, στα νέα προγράμματα ΔΕΝ  θα μπορούν να πάρουν μέρος όσοι έχουν μέχρι σήμερα συμμετάσχει.   

 Είναι γνωστό ότι τα προγράμματα αυτά προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε  αγαστή σύμπνοια  με όλες  τις κυβερνήσεις και φορείς υλοποιήσεις τους είναι οι Δήμοι, Περιφέρειες και άλλοι φορείς του δημοσίου. Εφαρμόζονται παραβιάζοντας το εργατικό δίκαιο και κατά παρέκκλιση της εργατικής νομοθεσίας, βαφτίζοντας τους εργαζόμενους δήθεν ωφελουμένους των προγραμμάτων. Έχουν ως στόχο την παραπέρα ελαστική και φτηνή εργασία  στο δημόσιο τομέα, καταπατώντας όλα τα εργατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες. Δεν εφαρμόζεται ή κλαδική σύμβαση, δεν καταβάλλεται ανθυγιεινό επίδομα σε εργαζόμενους όπως στην καθαριότητα των Δήμων, δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία, ειδικότητα  κ.λπ.

Πρόκειται για μια βαθιά ταξική αντεργατική πολιτική που πρέπει να ανατραπεί.

Μας τάζουν δίμηνη παράταση του προγράμματος για να μας καθησυχάζουν, να μην αγωνιζόμαστε, να μην διεκδικούμε. Να θεωρούμε κανονικότητα την εκ περιτροπής εργασία, που μας ανακυκλώνουν. Από  το τέλος Οκτώβριου θα μας πετάξουν στον καιάδα της ανεργίας.

Συμφέρον των εργαζομένων δεν είναι η δίμηνη παράταση του προγράμματος με τους σημερινούς όρους.

Συμφέρον όλων μας είναι να μην απολυθούμε. Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με δικαιώματα.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι όπως σκόπιμα μας λένε

Ζητάμε να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά προγράμματα που ανακυκλώνουν ουσιαστικά την ανεργία, με αποτέλεσμα κάθε εργατική οικογένεια και κάθε εργαζόμενος να μη μπορούν να καλύψουν  τις άμεσες καθημερινές   ανάγκες τους. 

Απαιτούμε ΤΩΡΑ :

  • Καμιά απόλυση.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Η μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό είναι δικαίωμα όλων.
  • Ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα για όλους.
  • Εφαρμογή του μισθολογίου και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Καταβολή επιδομάτων- οικογενειακού, τριετίας, σπουδών.
  • Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (Μ.Α.Π. Ιατρικές εξετάσεις).
  • Καταβολή του επιδόματος ανεργίας,  σε όλους τους εργαζόμενους μετά το τέλος του προγράμματος για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα Μ.Μ. Μεταφοράς όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

 Συνάδελφοι  

 ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ

 Για τα λιγοστά, αλλά ουσιαστικά δικαιώματα, που κερδίσαμε από το 2013 που ξεκίνησαν αυτά τα προγράμματα  χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη και συλλογική προσπάθεια από συνδικάτα και εργαζόμενους. .
Εκτιμούμε ότι αγωνιστικά και πιο συντονισμένα μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Το δικαίωμα στη δουλειά το διεκδικούμε συλλογικά, αγωνιστικά  και όχι στα δικηγορικά γραφεία που μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν ως πελάτες.   

 ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ

 Η ταξική ενότητα, αλληλεγγύη και ανεξάρτητη εργατική δράση, με τη συμμετοχή όλων μας  μπορούμε να εμποδίσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλουν κυβερνήσεις, εργοδότες, δήμαρχοι.

Σεπτέμβρης 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας