Γρίβας: Φαντασιώσεις ότι θα στηριχθούμε από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

1553
νησιά

Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί τα δίκαιά της μόνη της και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο την περιοχή του Καστελλόριζου αλλά όλα τα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση την υπόσταση της Ελλάδας,εκφράζει στο Sputnikο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, στον απόηχο των εξελίξεων μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Η Τουρκία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μια επίθεση ολοκληρωτικού χαρακτήρα ενάντια στην Ελλάδα. Ουσιαστικά και τυπικά δηλαδή, αμφισβητεί όχι κάποια κυριαρχικά δικαιώματα μεμονωμένα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρη την υπόσταση της Ελλάδας. Γιατί δεν είναι ότι περιορίζει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό που λέει η Τουρκία είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν δύνανται ως γεωπολιτικοί δρώντες, δεν έχουν νομικά δικαιώματα, άρα δεν υπάρχουν. Δηλαδή, κάνει το αντίθετο από αυτό που κάνει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ενώ η Κίνα δηλαδή, κατασκευάζει νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα και λέει ότι είναι δικά της και συνακόλουθα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, η Τουρκία αυτό που κάνει είναι να λέει ότι τα ελληνικά νησιά είναι ανύπαρκτα. Κατά κάποιο τρόπο θέλει να τα βυθίσει» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας.

Τονίζει δε ότι η Τουρκία επιθυμεί να προεκτείνει το έδαφός της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να καταστεί η πέμπτη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα.

«Δηλωμένος σκοπός της είναι να επιτύχει γεωπολιτική επιχωμάτωση προς την πλευρά του Αιγαίου. Να μετατρέψει το Αιγαίο και μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε μια προέκταση του εδάφους της αυτό που λέει ως “γαλάζια πατρίδα“, με σκοπό να κυριαρχήσει σε αυτή την περιοχή και να καταφέρει να προωθήσει τη φιλοδοξία της που είναι να γίνει πέμπτη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα και μια μεγάλη ευρασιατική δύναμη. Εάν το καταφέρει, τότε θα τοποθετήσει μια σειρά από κράτη μέσα σε ένα γεωπολιτικό κλοιό, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ρωσίας. Βέβαια, η Τουρκία δεν δείχνει να θέλει άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θέλει να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες ώστε να μπορεί να εκβιάζει στρατηγικά τη Ρωσία και να την ελέγχει όποτε κρίνει σκόπιμο» συμπληρώνει.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, η Τουρκία επιθυμεί να γίνει η κυρίαρχος του ενεργειακού πεδίου.

«Φυσικά θα μετατραπεί και στον κυρίαρχο του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ευρώπη συνολικότερα, γιατί θα ελέγχει, όχι μόνο τις ροές των υδρογονανθράκων, αλλά και τις ροές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται καθώς υπάρχουν πρόγραμμα της Ε.Ε. στη βόρεια Αφρική. Είναι πολύ απλό, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο θέλει να γίνει μια ευρασιατικού τύπου περιφερειακή δύναμη».

Ο κ. Γρίβας επισημαίνει επίσης ότι όλη αυτή η στρατηγική είναι ολόκληρης της Τουρκίας και όχι μόνο του Ερντογάν.

«Τα πάντα από τις ενέργειές της εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Προβάλλει ότι είναι κατακτητική δύναμη και ότι θα αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Φυσικά, επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, είναι γενικότερα. Η Τουρκία θέλει να έχει αυτή την πολιτική».

Όσο για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα ο κ. Γρίβας τονίζει ότι πρώτα από όλα πρέπει να πάψει «να φαντασιώνεται» ότι θα βοηθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την δήλωση των ΗΠΑ περί «αμφισβητούμενων υδάτων».

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την περασμένη Τρίτη:

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: disputed waters in the Eastern Mediterranean). Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Ο κ. Γρίβας σχολιάζει σχετικά:

«Στην Ελλάδα αυτό που μένει είναι να υπερασπίσει τον εαυτό της. Πρέπει να πάψει να έχει φαντασιώσεις ότι θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα είναι φιλικά προς την Τουρκία λέγοντας ότι τα νερά στο Καστελλόριζο είναι διαφιλονικούμενα που είναι επιεικώς απαράδεκτο, είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Οπότε η Ελλάδα πρέπει να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της Τουρκίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εάν περάσει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι σε περίπτωση παραμικρής παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν θα πάμε σε ένα μικρό και ήπιο θερμό επεισόδιο, αλλά θα “ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου” κατά την ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου και θα πάμε σε μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση, την οποία η Τουρκία δεν είναι προετοιμασμένη να αντεπεξέλθει».

*Πηγή: sputnik.gr – Φανή Χαρίση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας