Γιγαντιαίοι κρατήρες εντοπίστηκαν δεκαετίες μετά τις αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό

1093
κρατήρες

Ο πυθμένας του Ειρηνικού Ωκεανού ήταν το αντικείμενο μελέτης επιστημόνων, καθώς ερεύνησαν τις επιπτώσεις που είχαν οι αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές που έγιναν εκεί, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά κατέγραψαν και χαρτογράφησαν τις επιπτώσεις που είχαν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ, που έγιναν εκεί, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, το «Popular Mechanics» που επικαλείται έρευνα που παρουσιάστηκε το 2019 στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρεται στην ατόλη του Μπικίνι.

Η ομάδα ερευνητών σάρωσε, με τη βοήθεια εξελιγμένων σόναρ, τον πυθμένα της θάλασσας για την απόδειξη των δύο πρώτων δοκιμών στην ατόλη, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο του «Operation Crossroads».

Η πρώτη δοκιμή, με την ονομασία «Able», έγινε από ένα βομβαρδιστικό B-29 και πρόκειται για μια ατομική βόμβα 23 κιλοτόνων. Η έκρηξη ήταν 50 φορές ισχυρότερη από εκείνη που σημειώθηκε στη Χιροσίμα. Από αυτήν βυθίστηκαν πέντε πολεμικά πλοία αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε κάποια διακριτή ένδειξή της στον βυθό.

Παρότι η δεύτερη δοκιμή, με την ονομασία «Baker», ήταν μικρότερη σε ισχύ, ήταν μεγαλύτερη σε αντίκτυπο. Το τσουνάμι που προκλήθηκε, βύθισε δέκα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων και των αεροπλανοφόρων, με την έκρηξη να αφήνει έναν τεράστιο κρατήρα με βάθος οκτώ μέτρων και πλάτος περίπου 700 μέτρων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την περιοχή Castle Bravo, όπου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την πρώτη και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική δοκιμασία μιας βόμβας υδρογόνου, στο πλαίσιο του «Operation Castle».

Πολύ πιο ισχυρή, λοιπόν, εξαφάνισε τρία νησιά από την επιφάνεια της Γης και άφησε έναν τεράστιο κρατήρα διαμέτρου περίπου 1.400 μέτρων. Η καταστροφική δοκιμασία Castle Bravo προκάλεσε ακτινοβολία σε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, με εκείνη να φτάνει σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Όπως επεσήμανε το space.com, η υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αλλά δεν κατάφερε να διακρίνει τα περιγράμματα ενός κρατήρα – τον βαρύ περιβαλλοντικό φόρτο των δοκιμών πυρηνικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας