Γιατί ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην «Κωνσταντινούπολη» και όχι στην «Istanbul»

587

Ιστορική είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, πριν από το Μπάιντεν, χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915, προκειμένου να μη διαταράξουν τη σχέση με την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον ως τώρα επέλεγε να προσπερνά τη συστηματική εξολόθρευση 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα, η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιείται δύο φορές από τον Τζο Μπάιντεν, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ηταν μία προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν, η οποία υλοποιήθηκε μετά την απόφαση της Γερουσίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία και παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στην ανακοίνωση ξεχωρίζει η χρήση του ελληνικού ονόματος της Κωνσταντινούπολης (Constantinople) αντί της τουρκικής ονομασίας Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία έχει επικρατήσει. Μάλιστα, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης», αναφέρει η ανακοίνωση, κάνοντας χρήσης της λέξης «Constantinople» και όχι «Istanbul».

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση οφείλεται στο ότι η Κωνσταντινούπολη
ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινσταμπούλ στις 28 Μαρτίου του 1930. Bέβαια, και μόνο η αναφορά της, σε σημερινή δήλωση, με την παλαιά της ονομασία έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Είναι μια επίσης προσεκτική υποδήλωση ότι το έγκλημα δεν αφορά τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά αποκλειστικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εξάλλου ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν τονίζει στη δήλωση του: «Το κάνουμε όχι για να ρίξουμε ευθύνη, αλλά για να διασφαλίσουμε πως ό,τι συνέβη ποτέ δεν θα επαναληφθεί».

Δείτε την ανακοίνωση για την Γενοκτονία των Αρμενίων του Λευκού Οίκου:

δήλωση Μπάιντεν για Κωνσταντινούπολη

Και η μετάφρασή της:

«Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγονότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε ξάγρυπνοι ενάντια στη διαβρωτική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του.

Από αυτούς που επιβίωσαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και να δημιουργήσουν νέες ζωές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Με δύναμη και αλύγιστο πνεύμα, οι Αρμένιοι επιβίωσαν και ξανάχτισαν την κοινότητά τους. Μέσα στις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες εμπλούτισαν τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Και το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε αλλά για να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον – σε έναν κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο που δεν είναι κηλιδωμένος από τα καθημερινά κακά της θρησκοληψίας και της μισαλλοδοξίας, όπου υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους με ευπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από το να συμβούν οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας επιδιώξουμε την ανάρρωση και τη συμφιλίωση όλων των λαών του κόσμου.

Οι Αμερικανοί τιμούν όλους εκείνους τους Αρμένιους που πέθαναν κατά τη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν 106 χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας