Γιατί να απεργήσουμε. Γιατί να συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

1511
γιατί
  1. Γιατί η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Φ.Α. ετοιμάζεται να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες το 2023.

Δηλαδή, αύριο το πρωί. Η μόνη μονάδα που ίσως λειτουργήσει μετά το 2023 (αφού πρώτα ολοκληρωθεί η κατασκευή της) είναι η μονάδα Πτολεμαΐδα V και αυτή ως το 2028!!

  1. Γιατί με αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα συρρικνώσει ακόμα πιο πολύ την επιχείρηση του ελληνικού λαού.

Αφού πρώτα την έκανε φιλιππινέζα των ιδιωτών, τώρα την κάνει νάνο. Ήδη από τις απαράδεκτες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (εκτός όλων των άλλων) η ΔΕΗ εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναγκαστεί (εκτοπίστηκε) να χάσει πάνω από το 50% της παραγωγής. Δηλαδή, της κάλυψης της ζήτησης.

Μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων, που όλες θα αντικατασταθούν με μονάδες Φ.Α. των ιδιωτών, η ΔΕΗ θα κοντύνει ακόμα πιο πολύ. Θα γίνει νάνος.

Συνάδελφοι αυτό επειδή οι περισσότεροι από εμάς φεύγουμε ή κοντεύουμε στη σύνταξη όλοι εμείς που τόσα χρόνια έχουμε φάει ψωμί από αυτή την επιχείρηση θα το επιτρέψουμε;

Θα πούμε δεν μας νοιάζει;

  1. Γιατί με αυτά που ετοιμάζουν θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και συναδέλφων μας στη ΔΕΗ και συναδέλφων μας στους εργολάβους.

Ειδικότερα για όσους εργαζόμαστε στη ΔΕΗ και έχουμε αρκετά χρόνια για συνταξιοδότηση με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πάει για ψήφιση) να βρεθούμε εργαζόμενοι όχι μόνο σε άλλο τόπο αλλά και σε άλλο Νομικό Πρόσωπο με ότι αυτό συνεπάγεται.

  1. Γιατί με όσα σχεδιάζουν δεν αφήνουν καθόλου χρόνο στις πολύπαθες περιοχές των Ν. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.

Με όσα ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, την επόμενη μέρα (που υποτίθεται θα δίνονταν ένας εύλογος χρόνος για να έρθει φυσιολογικά) τη φέρνει τώρα. Όλοι οι καταναλωτές και ιδιαίτερα εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε να συμπεριφερθούν στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο, στη Μεγαλόπολη  σαν στημένη λεμονόκουπα.

  1. Γιατί με το νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει φτιάχνουν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
  2. Γιατί με το νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει με άλλοθι να προσελκύσουν στελέχη από την αγορά, εκτός από εργαζομένους δύο ταχυτήτων φτιάχνουν και στελέχη διαφόρων ταχυτήτων καταστρατηγώντας περιεχόμενο ΣΣΕ φέρνοντας τεράστια αναστάτωση και δημιουργώντας μεγάλες ανισότητες.
  3. Γιατί πρέπει να απαντήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα τους που με το πρόσχημα ότι δήθεν είμαστε μόνιμοι (ενώ ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει) επιχειρούν να μας εμφανίσουν ως τεμπέληδες, ανεύθυνους και ασυνείδητους που σαν “μόνιμοι” συμπεριφερόμαστε σαν αυτούς που έχουν δέσει το γάιδαρο παίρνοντας τον μισθό μας τζάμπα σε βάρος της κοινωνίας.

Στη βάση αυτή της δόλιας προπαγάνδας που μας ρίχνει βορά στα πιο συντηρητικά κομμάτια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας γεννιούνται οι απαξιωτικές και προσβλητικές αντιλήψεις: «Εγώ σε πληρώνω ρε» λες και δεν είμαστε εμείς που κάθε μέρα διασφαλίζουμε την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση των καταναλωτών.

  1. Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι «Όχι, δεν είμαστε μόνιμοι».
  2. Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι οι ΣΣΕ μας και ο Κανονισμός Κατάστασης Προσωπικού δεν προστατεύουν κανέναν ανεύθυνο, κανένα τεμπέλη, κανέναν αργόσχολο.
  3. Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι δεν πάμε και δεν φεύγουμε στη δουλειά ότι ώρα γουστάρουμε.
  4. Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι δεκάδες συνάδελφοι που δεν σέβονταν το ψωμί που έτρωγαν, απολύθηκαν.
  5. Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να αντισταθούμε στην επίσης βρώμικη προπαγάνδα της στοχοποίησης και του κοινωνικού αυτοματισμού που λέει ότι εκτός από το ότι έχουμε βολευτεί και… αράξει από τη μονιμότητα έχοντας μειωμένο τιμολόγιο είμαστε και προνομιούχοι, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι το μειωμένο τιμολόγιο εδώ και 74 χρόνια είχε δοθεί έναντι αύξησης.
  6. Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι αυτή τους η απόφαση είναι ευθεία μείωση μισθού.
  7. Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε «Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ».
  8. Γιατί πρέπει να φωνάξουμε «Υποκριτές, που είναι ο σεβασμός σας στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις; Που είναι ο σεβασμός σας στους αγώνες του εργατικού κινήματος;».
  9. Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι ο μισθός δεν είναι προνόμιο.
  10. Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι είναι ντροπή τους να παρουσιάζουν το πετσόκομμα του μειωμένου τιμολογίου μέσα στα 10 μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση!!
  11. Γιατί στην πρόκλησή τους αυτή πρέπει να τους πούμε: «Δόλιοι συκοφάντες, αυτό είναι που θα εκσυγχρονίσει την επιχείρηση;;;»
  12. Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι έχουμε καταλάβει γιατί γίνεται όλη αυτή η σπέκουλα περί μόνιμων προνομιούχων και μια σειρά άλλα και αυτό που έχουμε καταλάβει εμείς κυρίως να φωνάξουμε για να το καταλάβει ο κάθε καταναλωτής.

Ότι δηλαδή όλα αυτά λέγονται για να περάσει στο υποσυνείδητο της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών ότι υπεύθυνοι για το κατάντημα της ΔΕΗ είναι οι προνομιούχοι εργαζόμενοι και έτσι να κρυφτούν οι πραγματικοί λόγοι και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το κατάντημα της ΔΕΗ.

Αλήθεια συνάδελφοι, ποιος ή πόσοι από τα εκατομμύρια των καταναλωτών ξέρουν τι είναι ο ΜΑΜΚ; Τα ΑΔΙ; Πόσο τιμολογούνταν η ΑτΕ;

Πόσοι ξέρουν ότι ήταν οι κυβερνήσεις που για χατίρι των ιδιωτών  πέταξαν εντελώς έξω από τις ΑΠΕ τη ΔΕΗ;

Πόσοι ξέρουν ότι τη βάζουν και πληρώνει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ των ανείσπρακτων λογαριασμών για να οικονομάμε οι κύριοι με τα αιολικά και φωτοβολταικά;

Πόσοι ξέρουν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις δίνουν αυτά που δαπάνησε για να παράσχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας;

Πόσοι ξέρουν ότι το κορόιδο που λέγεται ΔΕΗ αφού έδωσε ο θεός και κατάφερε να φτιάξει μια σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη 811 MW στη συνέχεια το υποχρέωσαν να μη δουλεύει τη μονάδα του στο σύνολο της ισχύος της αλλά μόνο 500 MW για να είναι σίγουροι οι ιδιώτες ότι θα δουλεύουν οι δικές τους μονάδες;

Δυστυχώς λίγοι, πολλοί λίγοι.

Όλοι όμως οι καταναλωτές ξέρουν για τους… τεμπέληδες της ΔΕΗ.

Όλοι οι καταναλωτές ξέρουν ότι είμαστε μόνιμοι.

Όλοι οι καταναλωτές ξέρουν ότι έχουμε μειωμένο τιμολόγιο.

Αυτά παίζουν τα κανάλια τους.

Αυτά γράφουν οι εφημερίδες τους.

Έτσι γεννήθηκε και η αντίληψη που την έχουν βιώσει πολλοί συνάδελφοι μας στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης (όπως έγραψα και πιο πριν) του… «Εγώ σε πληρώνω ρε…».

Αντί όλοι οι καταναλωτές αυτό το «εγώ σε πληρώνω ρε…» να το απευθύνουν σε αυτούς που όντως τους πληρώνουν με συνεχόμενες αυξήσεις αντί να το απευθύνουν σε αυτούς που για το χατίρι τους τους έχουν γδάρει… δυστυχώς το απευθύνουν σε εμάς.

Αυτό πάει να πει… να έχουν πάρει Doctorat στη συκοφάντηση και διαστρέβλωση της αλήθειας.

Γι’ αυτό συνάδελφοι πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί:

ΟΧΙ δεν ήταν ούτε οι μισθοί μας, ούτε το μειωμένο τιμολόγιο, ούτε το ότι είμαστε “μόνιμοι” που η ΔΕΗ έφτασε ως εδώ.

Ήταν τα εκατοντάδες σκάνδαλα (σκάνδαλα δις €) που πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ (χωρίς να είναι άμοιρα ευθυνών και τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν) όχι μόνο επέτρεψε αλλά σχεδίασε και εκτέλεσε σε βάρος της ΔΕΗ.

  1. Γιατί στην προσπάθεια τους να μας διαχωρίσουν από τους άλλους εργαζόμενους πρέπει να τους φωνάξουμε και να ακουστεί ότι οι προνομιούχοι δεν είναι στις γραμμές των εργαζομένων.

Σε όλους όσους χρόνια τώρα μας στοχοποιούν σαν βολεμένους και ρετιρέ (για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τις βάρβαρες αντεργατικές ταξικές πολιτικές τους, από το ότι ξεπουλάνε ότι έφτιαξε ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του και κυρίως από τα δεκάδες σκάνδαλα τους) πρέπει να τους φωνάξουμε «δόλιοι και αδίστακτοι συκοφάντες, ο μοναδικός διαχωρισμός που μπορείτε να κάνετε ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι από τη μια μεριά να βάλετε τους φτωχούς εργαζόμενους και συνταξιούχους και από την άλλη τους λιγότερο φτωχούς».

«Δόλιοι συκοφάντες, οι πραγματικοί προνομιούχοι δεν είναι στις γραμμές των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο άδικο, βάρβαρο και ταξικό σύστημά σας πάντα φτωχοί θα είναι.

Οι πραγματικοί προνομιούχοι είναι αυτοί που υπερασπίζεσθε εσείς και που με τις πολιτικές σας τους κάνετε ακόμα πιο χρυσούς.

Οι πραγματικοί προνομιούχοι είναι αυτοί που κατέχουν περιουσία όσοι δεν κατέχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μαζί και ανήκουν στις γραμμές σας».

Συναδέλφισσες, -φοι,

Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά γιατί πρέπει να απεργήσουμε, αλλά θα περιοριστώ σε ακόμα ένα.

Όμως πριν το κάνω, θέλω να σταθώ (πέρα από το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων) στο πιο σημαντικό (όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο) κατ’ εμέ… γιατί πρέπει να απεργήσουμε.

Για μένα, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό το γιατί είναι η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων.

Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η πιο δόλια, η πιο καταστροφική απόφαση.

Είναι απόφαση “δούρειος ίππος”.

Είναι απόφαση καθ’ υπόδειξη των ιδιωτών που ετοιμάζονται να αρπάξουν τη ΔΕΗ.

Είναι απόφαση παράδοσης των νέων εργαζομένων ως αλυσοδεμένους όμηρους χωρίς δικαιώματα, χωρίς κανένα κανονισμό. Χωρίς κενένα καθεστώς προστασίας από τις όποιες αυθαιρεσίες.

Το μόνο που θα ισχύει για τη νέα γενιά συναδέλφων μας θα είναι «σκάσε και κολύμπα».

Είναι απόφαση που θα διαλύσει τη συνοχή, την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα.

Είναι απόφαση που είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες επιχειρήσεις.

Τέλος, είναι απόφαση που καταργεί αγώνες και αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος. Αγώνες δεκαετίων.

Η απόφαση αυτή στο υπόβαθρό της κρύβει, στέλνει ένα ακόμα συντηρητικό μήνυμα στον καθένα μας.

Δεν χρειάζεται να παλέψεις.

Δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι.

Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να βελτιώνεις τις συνθήκες εργασίας σου.

Εμείς σε μια στιγμή μπορούμε να σου τα πάρουμε όλα…

Με λίγα λόγια:

Δεν έχει κανένα νόημα να συνδικαλίζεσαι.

Δεν χρειάζεται συνδικαλισμός.

Συναδέλφισσες, -φοι,

Οι περισσότεροι από εμάς σε λίγα χρόνια δεν θα είμαστε εδώ.

Θα έχουμε φύγει.

Όμως θα είναι ντροπή για εμάς, επειδή δεν μας αφορά, να γυρίσουμε την πλάτη στα παιδιά μας, στους νέους συναδέλφους μας.

Εμείς (οι περισσότεροι από εμάς) βρήκαμε έτοιμες μια σειρά συμβάσεις και έναν κανονισμό που δεν έπεσε από τον ουρανό.

Με αγώνες φτιάχτηκε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Για να μην μπορεί να σε αδικήσει κανείς.

Με αγώνες φτιάχτηκε το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσης, το Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Κρίσης. Για να μην μπορεί να σε αδικήσει κανείς.

Αυτά έχουμε χρέος να τα σεβαστούμε και να τα διαφυλάξουμε.

Τι θα κάνουμε λοιπόν;

Θα σκύψουμε το κεφάλι;

Θα πάρουμε τα όποια χρήματα της εθελούσιας εξόδου και, ως μοιραία ανθρωπάκια, χωρίς να σεβαστούμε το ψωμί που φάγαμε όλα αυτά τα χρόνια θα λακίσουμε χωρίς να μας νοιάζει τι θα γίνει η επιχείρηση και τι θα αφήσουμε πίσω;

Θα παραδώσουμε τους νέους συναδέλφους, τα παιδιά μας ομήρους;

Εάν θέλουμε να λεγόμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι δεν έχουμε δικαίωμα να τους το κάνουμε αυτό.

Συναδέλφισσες, -φοι,

Δεν ζω σε κενό οξυγόνου.

Κάθε μέρα μιλώ με πολλούς, πάρα πολλούς από εσάς από διάφορα μέρη της χώρας.

Ξέρω ότι πολλοί είστε απογοητευμένοι.

Ξέρω ότι πολλοί είστε θυμωμένοι μαζί μας.

Όμως η απεργία δεν γίνεται για κανένα συνδικαλιστή. Είτε είναι σωστός, είτε όχι.

Η απεργία γίνεται για να απαντήσουμε και να σταματήσουμε στα όσα καταστροφικά σχεδιάζουν.

Τέλος, ξέρω ότι οι περισσότεροι για μια σειρά λόγους και αιτίες πιστεύετε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε.

Πάνω σ’ αυτό εκείνο που έχω να πω είναι ότι ναι, συμφωνώ.

Αν δεν κάνουμε τίποτα, αν μείνουμε απαθείς, αν δεν αντισταθούμε τίποτα δεν θα σταματήσουμε, τίποτα δεν θα αποτρέψουμε. Τίποτα δεν θα πετύχουμε.

Αν όμως (ξαναλέω, αν) αφήσουμε στην άκρη τις δικαιολογίες και τις πικρίες μας και αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αντισταθούμε, τα πάντα μπορούμε να καταφέρουμε.

Ναι! Μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό.

Ναι! Μπορούμε να κάνουμε το ακατόρθωτο κατορθωτό.

Γιατί οι δυνατοί είμαστε εμείς.

Και είμαστε δυνατοί γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί.

Η δύναμή μας όμως φαίνεται και φέρνει αποτέλεσμα όταν κινούμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Αλλά ακόμα και αν ήμασταν σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε και πάλι έχουμε χρέος, να μείνουμε όρθιοι, αγέρωχοι στη γραμμή του καθήκοντος και του χρέους.

Για τη τιμή, για την αξιοπρέπεια μας αλλά και για τη δική μας μικρή ή μεγάλη ιστορία – διαδρομή.

Συνάδελφοι,

Δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες.

Χαμένοι αγώνες και μάχες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ.

Με τους αγώνες σμιλεύονται συνειδήσεις.

Με τους αγώνες γράφεις την ιστορία σου.

Με τους αγώνες σου μπορείς να λες «ήμουν και εγώ εκεί».

Με τη συμμετοχή σου μπορείς να λες δεν κρύφτηκα πίσω από δικαιολογίες και όταν μου παίρνανε τις ΣΣΕ και τον ΚΚΠ εγώ δεν έκανα πως δεν βλέπω και δεν τους χειροκροτούσα.

Με τη συμμετοχή σου μπορείς να λες ότι όταν αλυσόδεναν τους νέους συναδέλφους μου εγώ δεν συμφώνησα και δεν σιώπησα.

Με τον αγώνα και τη συμμετοχή παίρνονται νομοσχέδια πίσω, όπως πάρθηκαν εκατοντάδες και εκατοντάδες στα χρόνια που πέρασαν.

Με τον αγώνα και τη συμμετοχή μας μπορούμε να κοιτάμε τους νέους συναδέλφους μας, τη νέα γενιά στα μάτια.

Με τον αγώνα μας να μη διαλύσουν τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ τιμάμε το ψωμί που φάγαμε.

Κλείνω με το τελευταίο γιατί πρέπει να απεργήσουμε:

  1. Γιατί, πέρα από το ότι μας αφορά σαν πολίτες αυτής της χώρας, πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ και γι’ αυτό χρόνια ολόκληρα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της ΓΣΕΕ για ζητήματα που αφορούσαν τους συναδέλφους μας και στον ιδιωτικό τομέα.

Εμείς την πλάτη δεν τη γυρίσαμε ποτέ σε κανένα κλάδο εργαζομένων.

Υ.Γ.1 Τις επόμενες μέρες θα σας στείλω (για όποιον δεν κουράζεται να διαβάζει) και θέλει να γνωρίζει το τι και γιατί γίνεται, νέα ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και πιο συγκεκριμένα ποιο κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι αίτημά μας για να μην μας ξαναβαφτίσουν εχθρούς των ΑΠΕ γιατί εμείς ποτέ δεν ήμασταν εχθρός των ΑΠΕ. Εχθρός των ΑΠΕ ήταν αυτοί που απαιτούσαν (και το πέτυχαν γδέρνοντας τους καταναλωτές) να πληρώνονται τη MWh μέχρι και 550 €!!!

Υ.Γ.2 Συνημμένα με την ανακοίνωση σας επισυνάπτω τον πίνακα του Υπουργείου όπου το πετσόκομμα του μειωμένου τιμολογίου εμφανίζεται ως ένα από τα δέκα μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν τη ΔΕΗ!!! Ντροπή…

*Νίκος Φωτόπουλος Μέλος Δ.Σ ΔΕΗ Α.Ε. , εκπρόσωπος των εργαζομένων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας