Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών: Τι θα συνέβαινε αν χτυπούσε την Κρήτη τσουνάμι;

1907
γεωδυναμικό

Η παράκτια περιοχή του Γαζίου, δυτικά του Ηρακλείου Κρήτη μπήκε στο μικροσκόπιο έρευνας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια διεθνώς πρωτοποριακή μέθοδο ανακάλυψαν προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την παραλία για να αποφύγουν ένα τσουνάμι.

Η περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν ενδεικτική τέτοιων τεράστιων δυσκολιών εξαιτίας της άναρχης ρυμοτομίας αλλά δεν είναι η μόνη. Αν έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή του Γαζίου και οι κάτοικοι να κινηθούν προς την ενδοχώρα –κάνοντας την αντίθετη διαδρομή σε σχέση με το Μάτι- θα απαιτούνταν 21 λεπτά για να διανύσουν ένα χιλιόμετρο απόσταση με μέση ταχύτητα τα 3 χλμ./ώρα.

Χρησιμοποιώντας προληπτικά τη μέθοδο αυτή, μπορείς να εντοπίσεις ένα σωρό τρωτά σημεία. Οπως, για παράδειγμα, να διαχειριστείς συρματοπλέγματα που κόβουν το δρόμο. Επίσης, να φτιάξεις κανονισμούς ώστε τα σπίτια να είναι γερά απέναντι σε ένα τσουνάμι. Και φυσικά πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την πολιτική προστασία, ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι αισιόδοξος καθώς θεωρεί ότι η πολιτική προστασία «πάσχει» και πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει βάση για πρόληψη σε άλλες χώρες.

Τα δεδομένα άλλωστε που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές είναι από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου και εκδηλώνονται συχνά τσουνάμι. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η μεθοδολογία που ανέπτυξαν βασίζεται σε προσομοιώσεις και σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών, ευρέως γνωστό ως GIS. Επιλέχθηκε η περιοχή της Κρήτης ώστε να εφαρμοστεί δοκιμαστικά η μέθοδος, καθώς εκεί ήταν που είχε προκληθεί μεγάλο τσουνάμι το 17ο αιώνα π.Χ. μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η παράκτια ζώνη πέντε χιλιομέτρων δυτικά του Ηρακλείου στην οποία, στην τότε μεγάλη έκρηξη, είχε προκληθεί τσουνάμι ύψους 14 μέτρων. Το πόσα κτίρια υπάρχουν στην περιοχή βρέθηκε με βάση την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και την απογραφή του 2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας