Γερμανικός ιμπεριαλισμός: Το Βερολίνο επιμένει στη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ

868
γερμανικός

Η Γερμανία δεν κρύβει τις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις στον χώρο της Μέσης Ανατολής και δεν διστάζει να υπερασπιστεί τη συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την αποστολή των ένοπλων δυνάμεών της στο Ιράκ, ενώ προέτρεψε τη Βαγδάτη να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς την παρουσία ξένων δυνάμεων στην ιρακινή επικράτεια.

Την Κυριακή, τα μέλη του ιρακινού κοινοβουλίου ενέκριναν ψήφισμα που απαιτεί να τερματιστεί η ανάπτυξη στη χώρα ξένων στρατευμάτων που ανήκουν στον δυτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η απόφαση της ιρακινής Βουλής ακολούθησε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με την Κραμπ-Καρενμπάουερ, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν θα προτιμούσε οι γερμανικές δυνάμεις να παραμείνουν εκεί και να συνεχίσουν εκπαίδευση των Πεσμεργκά, των φιλοαμερικανών Κούρδων μαχητών. Επ’ αυτού συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό της Νατζά αλ Σαμάρι νωρίτερα χθες, είπε η Γερμανίδα υπουργός και αρχηγός του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή, αλλά είναι σαφές ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο εάν έχουμε τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης», διευκρίνισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ έπειτα από μια ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγ, της Βουλής της Γερμανίας. Και «η ιρακινή κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή το πώς θα προχωρήσει» μετά την απόφαση του κοινοβουλίου, συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η Μπούντεσβερ, ο γερμανικός στρατός, μετέφερε 35 στελέχη του, άνδρες και γυναίκες, στο Κουβέιτ και την Ιορδανία από τις βάσεις του στη Βαγδάτη και στην Τάτζι του Ιράκ. Χθες Πέμπτη η Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι άλλα 26 από τα περίπου 100 στελέχη του στην Αρμπίλ θα αποσυρθούν, καθώς φθάνει στο τέλος η καθορισμένη χρονική διάρκεια της ανάπτυξής τους. «Οι υπόλοιπες δυνάμεις θα παραμείνουν στην Αρμπίλ προς το παρόν», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. «Οι επιχειρήσεις στην Αρμπίλ θα συνεχιστούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας