Γερμανικά όπλα στον πόλεμο της Υεμένης

1300
γερμανικά

Γερμανικά όπλα και οπλικά συστήματα στον πόλεμο της Υεμένης; Το Βερολίνο δηλώνει άγνοια. Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο συμφώνησε σε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχω καμία σχετική πληροφορία».

Στις εν λόγω χώρες ανήκουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες προμηθεύονται όπλα από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, ακόμη κι αν εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης που ξεκίνησε το 2015.

Από φωτογραφικό υλικό και βίντεο που είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο ίντερνετ, όπως στο Twitter, το Youtube και το Google Earth είναι εμφανές ότι πολλά από τα όπλα στην Υεμένη είναι γερμανικής κατασκευής. Δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα του πρότζεκτ #GermanArms, με τη συμμετοχή της Deutsche Welle, της δημόσιας τηλεόρασης του ARD, του περιοδικού Stern, ειδικών του ολλανδικού Lighthouse Reports και του δικτύου Bellingcat, συγκέντρωσε πλήθος αποδείξεων για τη χρήση γερμανικών οπλικών συστημάτων στις εχθροπραξίες στην Υεμένη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Οι εξαγωγές όπλων τα Εμιράτα συνεχίζονται…

Γερμανικά όπλα και οπλικά συστήματα στο πόλεμο στην Υεμένη. Γερμανικά όπλα και οπλικά συστήματα στο πόλεμο στην Υεμένη

Δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τα Εμιράτα χρησιμοποιούν γερμανικής κατασκευής πολεμικά πλοία, τα οποία αποπλέουν από το λιμάνι Ασάμπ της Ερυθραίας, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης. Ας σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός λιμανιών, όπως της Χουντέιντα στην Υεμένη από συμμαχικά πλοία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εντείνουν την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο τοπικός πληθυσμός.

Στην κυβερνητική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο στις αρχές του 2018, αναφέρεται ότι σταματούν οι εξαγωγές όπλων στις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης. Μόνο όμως μετά την δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι παγώνουν οι εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή όμως οι εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζονται. Έφθασαν μάλιστα σε αξία τα 40 εκατομ. ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ταουακούλ Καρμάν από την Υεμένη κάλεσε μεταξύ άλλων και τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στις εν λόγω χώρες:

«Απευθύνω έκκληση σε όλες τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γιατί επιδεινώνουν καθημερινά την κατάσταση του πληθυσμού στην Υεμένη».

*Πηγή: Deutsche Welle, Νίνα Βερκχόιζερ / Ναόμι Κόνραντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας