Γερμανικά και Βρετανικά ΜΜΕ: Συμφωνία για να γλιτώσουν πρόσκαιρα οι πιστωτές

1783
εφημερίδες

Εκτενώς καλύπτουν τα γερμανικά ΜΜΕ το Eurogroup, επικεντρωνόμενα ειδικά στο ρόλο που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -και αυτό ενώ ειδικά το Βερολίνο θα τελεί σε προεκλογική περίοδο μέχρι το φθινόπωρο.
Η οικονομική Handelsblatt υποστηρίζει ότι «τo ΔΝΤ, το οποίο ήδη εδώ και εβδομάδες έλεγε ότι τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά, θα συμμετάσχε, και η γερμανική κυβέρνηση, για να του το κάνει πιο εύκολο, θα συμφωνήσει σε ορισμένες ελαφρύνσεις του χρέους και μετά το τέλος του πακέτου βοήθειας το 2018. Μετά από τα 250 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί, θα δοθεί και η επόμενη δόση».
Αλλά, συνεχίζει η εφημερίδα: «Παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα, γιατί θα λειτουργήσει τώρα ένα πρόγραμμα βοήθειας που δεν έχει λειτουργήσει επί εφτά ολόκληρα χρόνια». «Όλο αυτό το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό, όπως είχε πει κάποτε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Είναι απλώς μια προσπάθεια των συμμετεχόντων να σώσουν τους εαυτούς τους το 2018» καταλήγει η εφημερίδα μετά το Eurogroup.
Κατά την Suddeutsche Zeitung, ο Σόιμπλε «θέλει να αποφύγει να γίνει η Ελλάδα θέμα στον προεκλογικό αγώνα». «Ήδη η πρόταση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να γίνει στο μέλλον και μια προσπάθεια χωρίς ΔΝΤ, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη Χριστιανική Ένωση. Η ομοσπονδιακή βουλή έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα πιστώσεων για την Ελλάδα με την προϋπόθεση να συμμετάσχει και το ΔΝΤ».
Η εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι παραμένει «αδιευκρίνιστο πως θα συμπεριφερθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ». «Ο προκάτοχός του, Μπάρακ Ομπάμα, είχε ταχθεί πάντοτε υπέρ της Ελλάδος, καθώς και της συμμετοχής του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ταμείο. Παραμένει ανοιχτό πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή την Τετάρτη η κρίση στην Ελλάδα θα συζητηθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» καταλήγει.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν ότι πολλοί από τους υπολογισμούς δεν «βγαίνουν» και ότι ‘θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ένα λιγότερο θεαματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά αναπόφευκτα θα έπρεπε να γίνουν και άλλες ελαφρύνσεις του χρέους’, κάτι όμως που οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα ήθελαν αυτή τη χρονιά, που γίνονται τόσες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πάνω από επτά δισ. ευρώ στους δανειστές. Χωρίς μια συμφωνία μέχρι τότε, ίσως το καλοκαίρι του 2015 φαντάζει ως γενική πρόβα για ένα Grexit και το καλοκαίρι του 2017 θα μείνει στη μνήμη ως η πρεμιέρα του έργου. Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χθες, στην Αθήνα δεν περίμεναν πολλά. Θα ήταν καλό εάν υπήρχε μια ‘συμφωνία ότι συμφωνούμε’ ακουγόταν από κύκλους των πρωθυπουργικών γραφείων».
Βρετανικά ΜΜΕ: Ισχυρισμοί για πρόοδο, αλλά με ασάφειες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ισχυρίζονται ότι σημείωσαν πρόοδο στην επίλυση των διαφορών με το ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνουν στην ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες μετά από το Eurogroup οι «Financial Times».
Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για να καταλήξουν στις λεπτομέρειες πακέτου μέτρων που θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος.
Όσο για τη θέση του Ταμείου, οι FT αναφέρουν ότι αναγνωρίζει μεν την πρόοδο, αλλά σημειώνει ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ανάγκης ενός σημαντικού πακέτου με βαθιές μεταρρυθμίσεις ως ένδειξη του πώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν συνταχθεί τις τελευταίες ημέρες με τη θέση του ΔΝΤ περί λήψης περαιτέρω μέτρων από την Αθήνα.
Το δημοσίευμα επικαλείται εξάλλου ανθρώπους με γνώση των τεκταινόμενων που λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε κατ’ αρχήν σε σημαντικές περικοπές στις συντάξεις, αν και ο χρόνος λήψης του μέτρου δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Η αντιπαράθεση με επίκεντρο την Ελλάδα ηρεμεί μετά από τη συμφωνία των Βρυξελλών, αναφέρει στη δική του ανταπόκρισή ο «Guardian».
Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι πιστωτές επιστρέφουν στην Αθήνα για να επιδιώξουν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας «σε μια ένδειξη ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υποχωρήσει έναντι της ευρωπαϊκής πίεσης για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις».
Η συμφωνία που προβλέπει συζητήσεις επί μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την πρόοδο στην εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, καθώς επίσης χαλάρωση της λιτότητας, θα μπορούσε να τερματίσει τη διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ, σχολιάζει η εφημερίδα.
Ως προς το μέλλον της λιτότητας στη χώρα, σημειώνεται ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε μεν λόγο για αλλαγή μίγματος πολιτικής με μεγαλύτερη έμφαση προς τις βαθιές μεταρρυθμίσεις αντί τη λιτότητα, αλλά απέφυγε να υιοθετήσει τα λόγια του κ. Τσίπρα περί μη αποδοχής ούτε ενός ευρώ λιτότητας παραπάνω.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι η επικείμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εγείρει ελπίδες ότι θα συμφωνήσουν ως προς τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
H «Daily Telegraph» από την πλευράς της εστιάζει στο ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε τις πιθανότητες οριστικής συμφωνίας πιστωτών-Ελλάδας πριν από τις ολλανδικές εκλογές «ή ακόμα και πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας