Γαλλία: Nέος πρωθυπουργός ο Καστέξ, γιατί παραιτήθηκε ο Ε. Φιλίπ

1012
καστέξ

Η παραίτηση του πρωθυπουργού ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης

Nέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ορίστηκε ο Ζαν Καστέξ,  μετά την παραίτησή του Έντουαρντ Φιλίπ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η παραίτηση Φιλίπ ήταν αναμενόμενη και αποτέλεσε μέρος του σχεδίου του προέδρου Mακρόν για επανεκκίνηση, με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022, μετά τη σαρωτική ήττα στις τοπικές εκλογές της 28ης Ιουνίου.

Το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό, με την υψηλή αποχή που καταγράφηκε να περιπλέκει τον σχεδιασμό Mακρόν, ο οποίος στοχεύει στην επανεκλογή του.

Πρόκειται για μία αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα» που θα ακολουθήσει έναν «νέο (πολιτικό) δρόμο» για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο πρόεδρος Μακρόν βρισκόταν εδώ και καιρό σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού, καθώς ψάχνει τρόπους να ενισχύσει το κόμμα του, με φόντο φυσικά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα σε γαλλικά ΜΜΕ.

«Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες», τονίζει.

Η αλλαγή κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη στον απόηχο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πιο δημοφιλής από τον Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα “Δημοκρατία Εμπρός” του Γάλλου προέδρου.

Από την ανάληψη της εξουσίας, οι πολιτικοί έχουν υλοποιήσει σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα του επιδόματος ανεργίας και έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, όπως οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και η υγειονομική κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που ανάγκασαν τον πρόεδρο να πει ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022..

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο χώρος για ελιγμούς από τον Μακρόν είναι περιορισμένος, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 10,3% το 2020, πριν ανακάμψει το 2021 και το 2022.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ορίστηκε ο Ζαν Καστέξ υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο 55χρονος Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από τη γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.

Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Πανωλεθρία για τον Macron στις δημοτικές εκλογές, σάρωσαν οι Πράσινοι, στα ύψη η αποχή.

Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των ΟικολόγωνΠράσινων και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων επικράτησαν, επίσης, στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά).

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη.

Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντουαρντ Φιλίπ.
Όσον αφορά την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν, κατάφερε να εκλέξει τον Louis Aliot δήμαρχο στην πόλη Περπινιάν των 120 χιλ. κατοίκων.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Λε Πεν εκλέγει δήμαρχο σε μία μεγάλη πόλη.

«Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο.

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας