Γαλλία: Καταδικάστηκε για διαφθορά τρία χρόνια φυλάκιση ο Νικολά Σαρκοζί

471
Καταδικάστηκε για διαφθορά

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε τη Δευτέρα ένοχος για διαφθορά, βάσει κατηγοριών για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστή και αθέμιτη άσκηση επιρροής, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στο Παρίσι.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο έτη με αναστολή.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου τη Δευτέρα, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστή. Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι πρότεινε στον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ να τον βοηθήσει να αναλάβει ανώτερη θέση στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί κατηγορείτο ότι είχε δεχθεί παρανόμως χρήματα από την κληρονόμο της L’Oreal Λίλιαν Μπέτενκουρτ για την προεκολογική του εκστρατεία το 2007.

Όπως αναφέρθηκε το θέμα ανέκυψε κατά την εξέταση συνομιλιών μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του Τιερί Χέρτζοκ, μετά την αποχώρησή του πρώτου από την προεδρία, σε σχέση με μια άλλη έρευνα για φερόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη.

“Ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρώην πρόεδρος της Γαλλίας“, δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Κριστίν Μέε, ανακοινώνοντας την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, ενώ χαρακτήρισε το αδίκημα που διέπραξε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος “ιδιαίτερα σοβαρό”.

Η καταδίκη του Σαρκοζί – που εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής στους Γάλλους– αποτελεί ένα επαίσχυντο κεφάλαιο στην πολιτική του σταδιοδρομία  που τερματίστηκε όταν απέτυχε να επανεκλεγεί στην προεδρία το 2012.

Ο Σαρκοζί αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε τον εαυτό του θύμα σε ένα “κυνήγι μαγισσών” από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι όπως ισχυρίστηκε χρησιμοποίησαν υπέρμετρα μέσα κατά την έρευνα των υποθέσεών του.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος έχει προθεσία 10 ημερών για να ασκήσει έφεση. 

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο που σε δύο εβδομάδες πρόκειται να ξαναπαραστεί στο δικαστήριο για μια διαφορετική υπόθεση, καθώς κατηγορείται και για παράνομη υπέρβαση των ορίων δαπανών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, οπότε και έχασε τελικά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που κρίνεται ένοχος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ο αείμνηστος Ζακ Σιράκ, παρότι δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο λόγω της βεβαρημένης υγείας του, κρίθηκε ένοχος το 2011 για κακοδιαχείριση χρημάτων της πόλης πόλης του Παρισιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας