Βόμβα! Η ΔΕΗ δεσμεύτηκε στις τράπεζες για νέες αυξήσεις στο ρεύμα

1322
ΔΕΗ

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εξαιτίας της ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που επηρεάζουν τα κόστη της εταιρείας. Πράγματι είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός ενέργειας με αφορμή την εκτίναξη του κόστους των ρύπων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις μετά από ένα χρονικό διάστημα και αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη να μετακυληθεί στην κατανάλωση η αύξηση από τα CO2.

ΥΚΩ

Η δεύτερη αφορμή για αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αφορά στην περίφημη υπόθεση των παλιών ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και τη μεθοδολογία υπολογισμού τους, που εφάρμοσε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2014 δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι χρεώσεις ΥΚΩ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ αποζημιώνεται για τα επιπλέον κόστη που επωμίζεται για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Το ποσό που ζητούσε η ΔΕΗ ήταν 735 εκατ. ευρώ ωστόσο η ΡΑΕ όρισε ότι το προς επιστροφή ποσό στα 360 εκ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η ΔΕΗ ωστόσο προσέφυγε κατά της απόφασης της ΡΑΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας εσφαλμένη την μεθοδολογία της ΡΑΕ. Μάλιστα το ΣΤΕ αποδέχθηκε την προσφυγή και παρέπεμψε την επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο.

Πιθανή δικαίωση της ΔΕΗ μεταφράζεται σε ενδεχόμενη αύξηση της χρέωσης ΥΚΩ, που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, όχι μόνο της ΔΕΗ.

Δεσμεύσεις στις τράπεζες

Οι δύο πρώτες παράμετροι δηλαδή οι ρύποι και οι ΥΚΩ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να γίνουν και όλα δείχνουν ότι θα γίνουν αφορμή για αυξήσεις στα τιμολόγια. Εκτός όμως από τους παράγοντες που δεν ελέγχονται άμεσα από την  εταιρεία, η ΔΕΗ στο επιχειρησιακό πλάνο που έχει παρουσιάσει στις τράπεζες συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για αυξήσεις στα τιμολόγιά της στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της (την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα υπεγράφη συμφωνία έγκρισης νέας γραμμής χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις;

Όπως αναφέρει η εισήγηση της McKinsey που έχει κατατεθεί στις τράπεζες, σε επίπεδο τιμολογίων προβλέπονται τα εξής:

  1. Υποχρεωτικός ηλεκτρονικός λογαριασμός και εάν ο πελάτης επιμείνει να ζητά λογαριασμό ταχυδρομικά επιβολή επιπλέον χρέωσης
  2. Μείωση της έκπτωσης 15% για την έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού
  3. Συγχώνευση κλιμακίων. Σήμερα για καταναλώσεις έως 2000 kWh το τετράμηνο προβλέπεται μικρότερη χρέωση 0,09460 ευρώ/kWh ενώ για την κατανάλωση που υπερβαίνει τις 2000 kWh προβλέπεται χρέωση 0,10252 ευρώ/kWh. Ανάλογα με τη νέα τιμή που θα επιλεγεί θα προκύψουν και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε σχέση με την κλιμακωτή χρέωση.
  4. Αύξηση παγίων. Σήμερα το πάγιο για μονοφασική παροχή είναι 1,52 ευρώ το τετράμηνο και για τριφασική παροχή 4,8 ευρώ το τετράμηνο.
  5. Εισαγωγή ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος (όπως ισχύει σε τιμολόγια ιδιωτών παρόχων, που προβλέπεται αύξηση σε περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης)

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, που θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πλάνο που έχει κατατεθεί σε τράπεζες που έχουν δανείσει τη ΔΕΗ, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018, επομένως δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας.

Οι νέες επικείμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν πρόκειται μόνο να λιώσουν κυριολεκτικά τα νοικοκυριά, αλλά και θα θάψουν κάθε αναπτυξιακή και ανταγωνιστική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η διαδικασία τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ όχι μόνο δεν βοήθησαν να έχουμε φτηνότερο ρεύμα, αλλά και έχουν εκτινάξει τις τιμές σε νέα ύψη, ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή.

*Πηγή: με στοιχεία από capital.gr – Χάρη Φλουδόπουλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας