Βρετανία: Επίθεση έξω από τη Βουλή. 4 νεκροί. Ανάγκη για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

1806
επίθεση

Ο τρόμος χτύπησε το Λονδίνο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η νέα αυτή επίθεση επιβεβαιώνει την αδυσώπητη ανάγκη πρωτοβουλιών ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή και την υπέρβαση του εκρηκτικού και επικίνδυνου δίπολου ισλαμικού φονταμεταλισμού και ισλαμοφοβίας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς και αστυνομικούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Στη συνέχεια, o άνδρας βγήκε από το αυτοκίνητο και έτρεξε έξω από το Κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκε με μαχαίρι κατά φρουρού του Κοινοβουλίου. Αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί -πιθανότατα από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν -μεταξύ αυτών ο δράστης της επίθεσης και ο φρουρός.
Είκοσι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών τρεις Γάλλοι μαθητές και τρεις αστυνομικοί.
Ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για δύο άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είπε ότι οι Αρχές εκτιμούν πως ο δράστης ήταν ένας.

Οι Αρχές διέσωσαν επίσης μία γυναίκα που έπεσε στον Τάμεση. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή του Λονδίνου, η γυναίκα φέρει σοβαρά τραύματα.
Μεταξύ των νεκρών στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ φέρεται να είναι και μία γυναίκα.
Χάος επικρατεί στην περιοχή, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο και ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία αντιμετωπίζει τo περιστατικό ως τρομοκρατικό χτύπημα -μέχρι νεωτέρας.
To Sky News μετέδωσε φωτογραφία που δείχνει έναν άνδρα σε φορείο, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης στο Κοινοβούλιο.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

  • Πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην ηρωική πράξη του βουλευτή των Εργατικών Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει τον φρουρό που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι.
  • 20:15. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αστυνομική επιχείρηση στο Λονδίνο, επιβεβαιώνει αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
  • Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Λονδίνου.
  • 20:10. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης ήταν ένας και επιβεβαιώνουν ότι ο ύποπτος ως δράστης είναι νεκρός.
  • Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων: Τέσσερις νεκροί, 20 τραυματίες.
  • Τη «φρικτή» επίθεση στο Λονδίνο καταδικάζει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.
  • Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε βρετανικά κτίρια στη Νέα Υόρκη.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μέι για την επίθεση.
  • Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης.
  • 19:40. Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο αστυνομικός που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι είναι νεκρός.
  • 19:29. Τρεις γάλλοι μαθητές ηλικίας 15 ή 16 ετών από Λύκειο της Βρετάνης τραυματίστηκαν στην επίθεση.
  • Πηγή της Daily Telegraph, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η αστυνομία αναζητά έναν ακόμα ύποπτο στο Κοινοβούλιο.

«Φρούριο» το Λονδίνο
Συναγερμός ξέσπασε στο Λονδίνο μετά την επίθεση της Τετάρτης.
Έχει απαγορευτεί η είσοδος και έξοδος από Κοινοβούλιο. Εκατοντάδες άτομα (περίπου 500 αναφέρει το BBC), ανάμεσά τους και βουλευτές, μεταφέρονται το απόγευμα της Τετάρτης από το Ουεστμίνστερ Χολ στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.
Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Ουεστμίνστερ, μετά από εντολή της αστυνομίας. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις εξής περιοχές: πλατεία του Κοινοβουλίου, Γουάιτχολ, Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, Γέφυρα Λάμπεθ, Βικτόρια Στριτ μέχρι τη διασταύρωση με Μπροντγουέι και Βικτόρια Εμπάνκμεντ μέχρι τον σταθμό Εμπάνκμεντ. Το London Eye διέκοψε τη λειτουργία του.
Ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού σημείωσε ότι η Τερέζα Μέι είναι ασφαλής, ωστόσο αρνήθηκε να πει πού βρισκόταν η πρωθυπουργός την ώρα της επίθεσης. Ο Guardian ανέφερε ότι η Μέι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε όχημα κοντά στις πύλες του Κοινοβουλίου.
H Μέι θα προεδρεύσει την Τετάρτη σε σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (Cobra).
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό και μίλησε τηλεφωνικά με την Τερέζα Μέι.
Η πρόσβαση στο Κοινοβούλιο και τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ έχει αποκλειστεί. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας και στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς και στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.
Η αστυνομία κάλεσε αρχικά το προσωπικό του Κοινοβουλίου να παραμείνει στα γραφεία του. Η δημοσιογράφος του BBC Λόρα Κίνσμπεργκ είπε ότι βουλευτές άκουσαν «τρεις ή τέσσερις πυροβολισμούς».
Η Σκότλαντ Γιάρντ σημείωσε ότι ο διευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας αποτελεί «σημαντικό αυτόπτη μάρτυρα», καθώς τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν στο σημείο.
«Ο φερόμενος ως δράστης δέχθηκε πυρά της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο για να μεταφέρει τα θύματα» είχε πει, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.
Σκιτσογράφος της Daily Mail είπε ότι είδε έναν μαυροφορεμένο άνδρα να μαχαιρώνει αστυνομικό έξω από το Κοινοβούλιο πριν δεχθεί δύο ή τρεις πυροβολισμούς, την ώρα που προσπαθούσε να εισβάλει στην Βουλή των Κοινοτήτων.
Στον λογαριασμό της στο Twitter, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είχε αναφέρει: «Κληθήκαμε περί τις 14:40 για ένα περιστατικό στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας—αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου».
Ανεστάλησαν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας