Βούτσιτς: Απογοητευτική η Ελλάδα. Αναβαθμίζει σχέσεις με Κόσοβο-Γυρίζει πλάτη στη Σερβία

754
Βούτσιτς: Απογοητευτική η Ελλάδα

Την απογοήτευσή του για την προσέγγιση Αθήνας και Πρίστινας εξέφρασε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του.

Οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με τη βελτίωση του επιπέδου των σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πρίστινας αποτελούν μέρος μιας μεγάλης στρατηγικής πίεσης (στο Βελιγράδι), η οποία δεν εκπλήσσει, αλλά είναι μια προφανώς συντονισμένη δράση, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη στο κανάλι Happy TV της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό για τη Σερβία είναι να μην πανικοβληθεί.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μην υπάρξει πανικός στη Σερβία. Το προβλέψαμε αυτό, γνωρίζαμε ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα» δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο γίνεται πιο περίπλοκη.

Ο Σέρβος ηγέτης ανέφερε την πιθανή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα και την Ισπανία.

«Θα δείτε πως η μικρή Σερβία θα πολεμήσει σαν αρουραίος στη γωνία. Θα πολεμήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Σημείωσε ακόμη ότι οι Έλληνες στις σχέσεις τους με την Πρίστινα έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό το επίπεδο των «αξιωματικών συνδέσμων» ειδικά αφού η Αθήνα άνοιξε γραφείο εμπορίου εκεί, ανεξάρτητα από την επιβολή παράνομων δασμών από την Πρίστινα στο Βελιγράδι.

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς και ελπίζαμε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε παραπέρα. Όμως την Παρασκευή, στις πέντε το απόγευμα, ο πρέσβης μας κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και ειδοποιήθηκε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Πρίστινα και θα μετατρέψει αυτό το γραφείο σε “Γραφείο Ενδιαφέροντος για το Κοσσυφοπέδιο”. Και αυτή είναι μια άμεση μετάφραση. Και ανεβάζουν το επίπεδο των (διπλωματικών) σχέσεων σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ο Βούτσιτς σχολίασε επίσης την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Πρίστινα στις 4 Ιουνίου.

«Για εμάς, αυτά τα νέα ήταν απογοητευτικά και δύσκολα. Δεν θέλω να πω ότι αυτό αποτελεί πίεση, δεν θέλω να προσβάλω την Ελλάδα. Είναι μια φιλική χώρα. Ελπίζω ότι δεν θα πάρουν τη λάθος απόφαση όπως έκανε το Ισραήλ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας