Βουλή: Ρουσφετολογία-“δουλεμπόριο”-ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ακριβότερο ρεύμα. Εκποίηση της ΔΕΠΑ

1218
βουλή

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ βάζει οριστικό τέρμα στη δημόσια ενεργειακή βάση της χώρας, την οποία παραδίδει προοπτικά σε ιδιωτικά τρωκτικά και πολυεθνικά συμφέροντα. Αντί ανασυγκρότησης, η ΔΕΗ προχωρά σε βαθιά κομματικοποίηση, σε απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο, σε καλυμμένες αθρόες “απολύσεις” του παλιού προσωπικού, σε μαζικές ρουσφετολογικές, εκτός ΑΣΕΠ, προσλήψεις φτηνού, εν πολλοίς εργολαβικού προσωπικού και ημετέρων  διευθυντικών στελεχών, σε “απολιγνιτοποίηση” σοκ, σε προνομιακή υπερενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ΑΠΕ και σε πολύ ακριβότερο ρεύμα, ενώ για την ίδια τη ΔΕΗ σχεδιάζεται σε δεύτερη φάση το πλήρες ξεπούλημα σε ό,τι θα έχει απομείνει απ’ αυτήν, πριν από το οποίο θα έχει προηγηθεί το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ.

Ποιοι θα αντισταθούν; Ο καταστροφέας της ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε αυτόν τον δρόμο; Αλίμονο! Tο ΚΙΝΑΛ, ο Βαρουφάκης, ο Βελόπουλος; Αστειευόμαστε;

Αυτοί που έχουν δώσει δείγματα γραφής και θα μπορούσαν να αντιταχθούν σε όσα γίνονται σε βάρος της ΔΕΗ, στη Βουλή και στο Κίνημα, φρόντισαν οι πολλοί να τους φιμώσουν. Συνεχίζουμε, κύριοι, παρά τη φίμωση που νομίζετε ότι υποστήκαμε και θα συνεχίσουμε μέχρι την ανατροπή.

Κ.Μ

Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ): Οι ΝΟΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν από τους δανειστές για να καταστρέψουν την ΔΕΗ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε στην επιτροπή της Βουλής  ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ».

Ο Γ. Αδαμίδης, επίσης, υποστήριξε, ότι ο υπουργός Ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης «στοχοποιεί» τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ποντάροντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας το μόνο που πραγματικά κάνει και αποδείχθηκε από τους φορείς είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενίσχυση περαιτέρω των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ΑΠΕ. Για εκσυγχρονισμό ΔΕΗ φοβάμαι ότι αυτό που εμφανίζεται στο νομοσχέδιο είναι να επενδύουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και να οδηγούμε τους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Ένα άλλο που δεν τιμά το κοινοβούλιο και το υπουργείο είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Λέει ότι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην εταιρεία δεν θα έχουν μονιμότητα λες και οι άλλοι έχουν. Από το 2012 έως σήμερα όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Αυτό που λέτε για την μονιμότητα δεν ισχύει. Η εταιρεία έχει οδηγήσει σε απόλυση από το 2012 έως σήμερα πάνω από 100 εργαζόμενους».

Ενδεικτικά ο κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων φυσικού αερίου, τόνισε ότι «τα δίκτυα είναι ασφαλέστατα όπως και οι εγκαταστάσεις του. Γι αυτό έχουν συμβάλει όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί να μην μετέχει το δημόσιο στο φυσικό αέριο και να επιβάλλει τους ορθούς κανόνες στον ιδιώτη. Να διασφαλίσει το δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας στο 35%. Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων και για 5 έτη να μην επιτρέπονται απολύσεις παρά μόνο για σπουδαίο λόγο».

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη διάσωση και εκσυγχρονισμό της εταιρείας, είπε «εξωγενείς είναι οι παράγοντες που προκάλεσαν το πρόβλημα στην ΔΕΗ. Είναι το ΕΛΑΠΕ, για το οποίο διαφωνήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση που μετέφερε το έλλειμμα στους παραγωγούς, και είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και οι εκπομπές ρύπου. Ειδικά τα δύο τελευταία κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ. Σωστά καταργήθηκε η ΝΟΜΕ. Άλλωστε και ο προηγούμενος πρόεδρος της εταιρείας είχε προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργησή τους και τον στηρίξαμε».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους παραγωγής στους ανταγωνιστές της. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «οι ΝΟΜΕ ήταν προσωρινό μέτρο που επιβλήθηκε από τους δανειστές κατακτητές της χώρας για να καταστρέψουν την ΔΕΗ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ που οφείλει 320 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ακυρώνει τις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου, με πρόσχημα το ότι αυτό δεν έχει φτάσει στη Βουλή. Τονίζοντας πως όταν φτάσει στη Βουλή θα είναι πολύ αργά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας