Βιβλιοπαρουσίαση: Καρλ Μαρξ, Επίκαιρες ανταποκρίσεις για τη New York Daily Tribune

710
μαρξ

Οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο Καρλ Μαρξ, 22 επίκαιρες ανταποκρίσεις για τη «New York Daily Tribune» την Παρασκευή 11 Ιανουαρίουστις 19:00 στο Πόλις Αρτ Καφέ.

Tα 22 άρθρα αυτής της έκδοσης γράφτηκαν απευθείας στα αγγλικά την δεκατετία του 1850, όταν ο Μαρξ εργαζόταν ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, επίσημος ανταποκριτής της New-York Daily Tribune, μιας ημερήσιας αμερικανικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας.

Τα κείμενα μάς εισάγουν στον τρόπο σκέψης του Μαρξ, την ατμόσφαιρα της εποχής του, αλλά και σε κορυφαίας σημασίας θεωρητικές συλλήψεις του, τις οποίες θα επεξεργαζόταν συστηματικά στο μετέπειτα έργο του. Mας μεταφέρουν στη δεκαετία του 1850, σε έναν κόσμο που ζει στον απόηχο της καπιταλιστικής κρίσης του 1847 και των επαναστάσεων που συντάραξαν την Ευρώπη το 1848.

Για τον ίδιο τον Μαρξ, είναι το διάστημα ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο και την ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς. Παράλληλα, συμπίπτει με την περίοδο συγκέντρωσης του υλικού για τη συγγραφή του Κεφαλαίου, όταν δηλαδή ο Μαρξ βρισκόταν μόνιμα εγκατεστημένος στο Λονδίνο και μελετούσε σε βάθος την πολιτική οικονομία.

Τα άρθρα του βιβλίου έχουν ομαδοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες: τις γεωπολιτικές εξελίξεις, μιας και σήμερα ζούμε σε μια περίοδο ανάλογων δραματικών αναδιατάξεων του παγκόσμιου σκηνικού, την κατάσταση της εργατικής τάξης, αφού και στις μέρες μας διαπιστώνουμε τη συμπίεση των μισθών και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και, τέλος, την οικονομία, καθώς η μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 2007-2008 έχει μεταβάλει καθοριστικά τη ζωή των ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.

Μια σταγόνα από τον ωκεανό της σκέψης του Μαρξ. Έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει αυτό το σχετικά ολιγοσέλιδο βιβλίο, που εκδόθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου και στοχαστή. Ωστόσο, αυτή η σταγόνα θα μπορούσε να παρακινήσει τους αναγνώστες που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το μαρξιστικό έργο να κολυμπήσουν βαθύτερα.

Επιλογή-εισαγωγικά κείμενα-Επίμετρο: Νίκος Στραβελάκης 
Μετάφραση-πρόλογος: Μαριάννα Τζιαντζή

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν οι:
– Νίκος Θεοχαράκης (καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών)
– Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος)

 

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 19:00
Πόλις Αρτ Καφέ (Στοά του Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας