Βερολίνο: Παγώνουν τα ενοίκια για πέντε χρόνια

657
βερολίνο

Σε συμφωνία για το πάγωμα των ενοικίων στο Βερολίνο για πέντε χρόνια κατέληξαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, σε ένα από τα πλέον δραστικά σχέδια με στόχο να μπει φρένο στις ραγδαίες ανατιμήσεις.

Αν και υπάρχουν πιέσεις για ένα αντίστοιχο πάγωμα στα ενοίκια του Μονάχου, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συμφωνία από τις τοπικές αρχές, καθώς υπάρχουν ανησυχίες από το κατασκευαστικό κεφάλαιο και τις τράπεζες, ότι μία “τόσο επιθετική κίνηση” θα περιέπλεκε την ανάπτυξη της αγοράς κατοικιών.

Η συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, του Πράσινους και την Αριστερά στο Βερολίνο, πάντως, ανοίγει το δρόμο ώστε το πάγωμα να τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους της εξέλιξης είναι η Deutsche Wohnen, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια διαμερισμάτων στο Βερολίνο. Η εταιρεία έχει χάσει περίπου το 1/5 της χρηματιστηριακής αξίας της από τότε, που άρχισαν να προωθούνται τα σχέδια τον Ιούνιο. Η μετοχή της έκανε νέα βουτιά έως και 4,6% τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Η Vonovia, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Γερμανίας, είδε επίσης τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 1,9%.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία πέρυσι μπήκε ανώτατο όριο, ενώ στην Πορτογαλία οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να προβούν σε αύξηση ενοικίου για ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος.

Το παράδειγμα της γερμανικής πρωτεύουσας παρακολουθούν με προσοχή και άλλες μεγαλουπόλεις, από το Άμστερνταμ έως τη Νέα Υόρκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας