Βενεζουέλα: Kάλεσμα σε συνεργασία κρατών που πλήττονται από κυρώσεις των ΗΠΑ

878
Kάλεσμα σε συνεργασία κρατών

Ο απεσταλμένος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σάμουελ Μονκάντα, ζήτησε συνεργασία 29 κρατών που επί του παρόντος πλήττονται από μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ ώστε να «μετριαστούν» οι επιπτώσεις τους. Σημειώνεται ότι χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κούβα έχουν βοηθήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στο παρελθόν εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συμφώνου για την υπονόμευση των μονομερών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη μέσω βιντεοκλήσης, ο Σάμουελ Μονκάντα πρότεινε τρεις συγκεκριμένες δράσεις, ξεκινώντας με τη δημιουργία μιας «διεθνούς συμμαχίας ενάντια σε μονομερή καταναγκαστικά μέτρα» που θα χρησιμεύσει ως «επιχειρησιακή πλατφόρμα για τον περιορισμό των αρνητικών τους επιπτώσεων».

Κάλεσε επίσης σε προσπάθειες μέσω της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την άρση όλων των κυρώσεων και την τακτική αντιμετώπιση της απειλής που ενέχουν τέτοια μέτρα για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μονκάντα κατήγγειλε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε 29 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, «παραβιάζοντας τον χάρτη του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για πάνω από το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εκλογικές νοθείες. Οι κυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν διαδοχικά από τις διοικήσεις των Μπους, Ομπάμα και Τραμπ, οι οποίες υποστήριξαν όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες πραξικοπήματος εναντίον του σοσιαλιστή Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο και του αείμνηστου προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας