Βενεζουέλα: Έναρξη εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης κηρύσσει ο Μαδούρο

1722
Συντακτική Συνέλευση

Η γενική εισαγγελία της Βενεζουέλας, υπό την εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, προσπάθησε την Πέμπτη να φρενάρει την συγκρότηση σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να ακυρώσει την εναρκτήρια συνεδρίαση.
Το αίτημα της εισαγγελίας κατατέθηκε μετά την έναρξη έρευνας και βασίζεται σε ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων κατά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, διευκρίνισε στο Twitter η γενική εισαγγελία, αναφερόμενη στις καταγγελίες της εταιρείας που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας για νοθεία ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εκλογές.
Η πρωτοβουλία της γενικής εισαγγελίας δεν έχει πιθανότητες να τελεσφορήσει, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να εξουδετερώσει όλες τις αποφάσεις της γενικής εισαγγελίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι υποδουλωμένο στην εκτελεστική εξουσία!
Ενισχυμένα τα 545 μέλη της Συνέλευσης προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την κοινωνία των πολιτών και ανήκουν όλα στο προεδρικό στρατόπεδο, καθώς η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία. Θα συνεδριάζουν στην «ελλειπτική αίθουσα» του κοινοβουλίου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Ημικύκλιο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015.
Υπεράνω εξουσιών
Η Συντακτική Συνέλευση βρίσκεται υπεράνω όλων των εξουσιών του κράτους. Θα έχει ως αποστολή την σύνταξη νέου συντάγματος, που θα αντικαταστήσει τον θεμελιώδη νόμο του 1999, που επικυρώθηκε από τον τότε πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες.
Η αντιπολίτευση, η οποία έχει την συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εννοεί να διατηρήσει εν λειτουργία την Εθνοσυνέλευση, δημιουργώντας φόβους για επεισόδια εντός του κτηρίου του κοινοβουλίου. Το προεδρικό στρατόπεδο έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην αναστήλωση των πορτρέτων του Ούγκο Τσάβες, τα οποία οι αντιτσαβικοί βουλευτές είχαν ξεκρεμάσει από τους τοίχους του κοινοβουλίου, μετά την νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα διεξαχθεί εντός της ημέρας με ταυτόχρονες διαδηλώσεις καθεστωτικών και αντικαθεστικών στο Καράκας.
Στόχος του κύματος διαμαρτυρίας, ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται ότι μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του και την χρονική παράταση της εξουσίας του. Ο ίδιος λέει ότι χάρις στην Συντακτική «θα τελειοποιήσει την οικονομία και θα εγγράψει τα κοινωνικά του προγράμματα στο σύνταγμα».
 
Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 41,5% του εκλογικού σώματος, συμμετείχαν στην εκλογή των μελών της συντακτικής συνέλευσης , δηλαδή περισσότεροι από τα 7,6 εκατομμύρια που συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που οργάνωσε στις 16 Ιουλίου η αντιπολίτευση κατά του σχεδίου της Συντακτικής.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας