Βαθιά βουτιά στο Χρηματιστήριο φέρνει η κρίση και το κύμα lockdown

476
Βαθιά βουτιά στο Χρηματιστήριο

Πάνω από 30 μονάδες ήταν η “ζημιά” που έκανε σήμερα στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η επαναφορά της χώρας στους περιορισμούς της πανδημίας, αρχής γενομένης από τη Μύκονο, με την αγορά να μιμείται επίσης σε υπερθετικό βαθμό το άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στα διεθνή χρηματιστήρια, για τους ίδιους λόγους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,88% στις 833,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 830,07 μονάδων (4,24%) και 864,78 μονάδων (-0,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 85,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 90,8 χιλ. τεμάχια.

Sell off έφερε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νέο κύμα lockdown

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,10%, στις 1.995,96 μονάδες, ενώ στο -4,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.355,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,53% στις 503,14 μονάδες.

Η εικόνα της Λ. Αθηνών δεν διαφοροποιήθηκε φυσικά από εκείνη των διεθνών αγορών, με τις απώλειες στην Ευρώπη να κυμαίνονται πέριξ του 3%, ενώ εκείνες της Wall Street να ξεπερνούν το 1%. Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα προφανώς και θα πλήξει τον τουρισμό στην Ευρώπη, με τα τοπικά lockdown να επιστρέφουν, με την Deutsche Bank να επιβεβαιώνει ότι οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της Δέλτα.

Αναζητώντας τον πυλώνα της οικονομίας

Όταν οι εμβληματικές τουριστικές περιοχές, κυρίως των Κυκλάδων, βρίσκονται… στο κόκκινο της πανδημίας και η Γερμανία συστήνει στους υποψήφιους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί… τότε οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος δεν μπορούν να είναι θετικές. Η Μύκονος γίνεται το πρώτο νησί που περνάει σε… μίνι lockdown και πλέον η ανησυχία για την πορεία της… βαριάς βιομηχανίας της χώρας είναι διάχυτη, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις συνοδεύτηκαν από μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων. Πόσο μάλλον δε όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όταν και ο κλάδος αποδίδει τα μέγιστα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ΑΕΠ.

Βέβαια, η αγορά έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν την τουριστική περίοδο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της στη μακρά συσσώρευση. Πλέον όλοι βλέπουν ότι η περίοδος χάνεται, μια χρονιά μάλιστα που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες και όταν το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε τα 13 δισ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης σχεδόν εκτροχιάστηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 31,474 δισ. ευρώ, από 26,622 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.

Ο μεγάλος ασθενής

Ο τραπεζικός δείκτης αποτελεί τον “μεγάλο ασθενή” του ΧΑ, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, καθώς οι επενδυτές προφανώς δεν συμμερίζονται την άποψη ότι τα χειρότερα για τον κλάδο ανήκουν στο παρελθόν. Η απίσχναση (dilution) λόγω των ΑΜΚ (ολοκληρωμένων και προεξοφλούμενων) συνεχίζει να πιέζει τις τραπεζικές αποτιμήσεις, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το πώς τελικά θα βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Πλέον το έργο των bulls του ΧΑ γίνεται απαιτητικότερο, καθώς ο ΓΔ απώλεσε σπουδαία ευκαιρία να βρεθεί σε νέα εξαετή υψηλά – δεν εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία (ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-σηματωρούς) ούτε τη μείωση του ελληνικού country risk (όπως αυτή απεικονίζεται στην απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου), προσθέτει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες 7,40% και 7,37% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να υποχωρεί κατά 6,85% και τις Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με -5,99% και -5,97% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 2% σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες σε Titan, ΟΤΕ και Jumbo ξεπέρασαν το 1%, με τον Σαράντη να κλείνει τελικά στο -0,23%.

Πηγή: Capital – Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας