Α.Μπλίνκεν: Διαλύει αυταπάτες για υποστήριξη Ελλάδας έναντι της «αξιότιμης συμμάχου Τουρκίας»

217
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν συμφέρον να διατηρούν κοντά τους την Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ως να ετίθετο θέμα αποχώρησης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, κατά τη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορές με την Άγκυρα και αυτό δεν αποτελεί μυστικό.

Ωστόσο, πρόσθεσε, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Συμμαχία, της οποίας η Τουρκία είναι μέλος και μάλιστα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των μελών της, «έχουν ισχυρό συμφέρον να διατηρούν κοντά την Τουρκία», όπως δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.

«H Τουρκία αποτελεί μακροχρόνιο και αξιότιμο σύμμαχο», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, τονίζοντας πάντως ότι είναι και στο συμφέρον της Άγκυρας να παραμείνει στη Συμμαχία. Τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι επρόκειτο να επανασυζητηθεί ο ρόλος της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας.

Νωρίτερα o κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι «θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία, να διαβεβαιώσουμε ότι είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν».

Σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ» και προσέθεσε ότι μπορεί να «υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλως στενών εταίρων και συμμάχων».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας