Αφορολόγητο και αποδείξεις, κίνδυνος για πρόστιμα

1918
αφορολόγητου

Ως γνωστό, βάσει δηλωθέντος εισοδήματος, για το αφορολόγητο όριο, οι φορολογούμενοι όφειλαν για το οικονομικό έτος 2017 να έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο πόσο αγορών με κάρτες.

Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμα από το Υπουργείο οικονομικών, καθώς βάσει του εισοδήματος που δήλωσαν, δεν «έκτισαν» το αφορολόγητο όριο με αγορές από τις προσωπικές τους κάρτες.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, για τα εισοδήματα συνολικά ισχύουν τα κάτωθι:

– για δηλωθέν εισόδημα έως 10.000€, οι φορολογούμενοι όφειλαν να έχουν κάνει αγορές 1.000€,

– για δηλωθέν εισόδημα από 10.000€ έως 30.000€, οι φορολογούμενοι όφειλαν να έχουν κάνει αγορές που θα κάλυπταν το 15% του δηλωθέντος εισοδήματος και

– για δηλωθέν εισόδημα από 30.000€ και άνω, οι φορολογούμενοι όφειλαν να έχουν κάνει αγορές που θα κάλυπταν το 20% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Στην περίπτωση που το απαιτούμενο πόσο μέσω αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα δεν έχει καλυφθεί όπως αναφέρεται παραπάνω, ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με φόρο 22% επί του ποσού που αντιστοιχεί στη μη κάλυψη.

Στο έντυπο Ε1, υφίστανται οι κωδικοί 049-050 που αφορούν τις δαπάνες ηλεκτρονικών πληρωμών που τέλεσαν οι σύζυγοι. Το πρόβλημα έγκειται αφενός στο ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν συμπλήρωσαν τους δύο κωδικούς προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο, αφετέρου στο ότι, αρκετοί συμπλήρωσαν τους κωδικούς χωρίς όμως να έχουν διασταυρώσει τα ακριβή στοιχεία βάσει των αγορών τους.

Εκ των πραγμάτων, προκύπτουν διαφορές μεταξύ του δηλωθέντος ποσού από τους φορολογούμενους και του αντίστοιχου δηλωθέντος από τα τραπεζικά ιδρύματα για τις αγορές των φορολογουμένων, γεγονός που οδηγεί τις ΔΟΥ σε έλεγχο για διασταύρωση των στοιχείων. Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στα δύο ποσά θα κληθούν να αποδείξουν την ύπαρξη των δαπανών που έκαναν με κάρτα.

Από τη μεριά τους, οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τραπεζικά παραστατικά όπως έντυπο κίνησης κάρτας το οποίο παίρνουν κατόπιν αιτήσεως σε κάποιο τραπεζικό υποκατάστημα του ιδρύματος με το οποίο είναι συμβαλλόμενοι), ειδάλλως κινδυνεύουν με πρόστιμο από την εφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας