Αφγανοί καλούν Άγκυρα: ”Θέλουμε την προστασία σας”!-Ταλιμπάν: ”Τούρκοι θα χύσετε αίμα”

496
Αφγανοί καλούν Άγκυρα

Έρχεται η απόλυτη ”κόλαση”

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, (Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες στη χώρα επέστρεψαν στις χώρες τους),  οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία και την ασφάλεια του Αεροδρομίου της Καμπούλ από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζονται.

Η Τουρκία, θέλει υπό όρους να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακόμη κι αφού αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα του NATO,  δήλωσε πρόσφατα στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του τούρκου προέδρου, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοικτούς «διαύλους» επικοινωνίας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ, έχει μετατραπεί σε δίλημμα για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οι δυνάμεις των οποίων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Ανησυχούν, για το πώς θα μπορέσουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους, εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στην πόλη.

Σε χθεσινή δήλωση, ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης του Αφγανιστάν Dr. Enayatullah Babur Farahmand είπε, «Εάν ο κόσμος δεν λέει σταματήστε τους Ταλιμπάν, οι Ταλιμπάν θα αποτελέσουν τρομοκρατική απειλή, για όλες τις χώρες το πολύ σε 5 χρόνια.

Και συμπλήρωσε « Ο αφγανικός λαός και το κράτος, θέλουν να δουν την τουρκική σημαία και τους Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν».

Ο πρώτος Αντιπροέδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης του Αφγανιστάν, Δρ. Ο Enayatullah Babur Farahmand  έκανε την εξής  δήλωση για τις εξελίξεις:

«Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό κράτος εδώ. Με άλλα λόγια, οι σημερινοί εκπρόσωποι των εθνοτικών και πολιτικών ομάδων και οι Ταλιμπάν, πρέπει να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα κοινό κράτος».

Ο Farahmand σημείωσε επίσης τα ακόλουθα, σχετικά με την ασφάλεια του τουρκικού στρατού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ:

«Η Τουρκία είναι πολύ δημοφιλής στο Αφγανιστάν, επειδή αναγνωρίζεται ως ηγέτης των ισλαμικών χωρών. Επιπλέον, το Αφγανιστάν και η Τουρκία, έχουν 100χρονη φιλία. Οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν πάντα σεβαστοί και αγαπητοί. Γι ‘αυτό, όλοι θέλουν την τουρκική σημαία και τους στρατιώτες εδώ».

Οι μαχητές των Ταλιμπάν, εμπλέκονται επί του παρόντος σε επιθέσεις εναντίον των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (ANSF) σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν ήδη κυρίαρχη παρουσία, σε 24 από τις 34 επαρχίες της χώρας.

Η κλιμάκωση της βίας από τους Ταλιμπάν, έρχεται καθώς τα ξένα στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιταχύνουν την απόσυρσή τους από τη χώρα που πλήττεται από την εξέγερση.

Φαίνεται όμως πως η Τουρκία, δεν είναι τόσο αγαπητή από όλους στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν, προειδοποίησαν  την Τουρκία να μην διατηρήσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν που πλήττεται από τον πόλεμο, καθώς κατηγόρησε τους συμμάχους του “Οργανισμού Συνθήκης Βόρειου Ατλαντικού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ” να παραιτηθούν, από τη δέσμευση του περασμένου έτους να αποσύρουν ξένα στρατεύματα από τη χώρα.

Σημειωτέον, ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, που οι Ταλιμπάν απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

“Η (Ισλαμική) Δημοκρατία της Τουρκίας, δεν πρέπει να κάνει τόσο μεγάλο λάθος, που δεν είναι ούτε για το καλό της Τουρκίας ούτε για το μέλλον των Αφγανών. Δεν είναι σκόπιμο μια ισλαμική χώρα, να βρίσκεται σε εχθρότητα με μια άλλη ισλαμική χώρα εκ μέρους των κατοίκων των άπιστων”, δήλωσε ο Δρ. Μουχαμάντ Ναΐμ, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (IEA), που είναι ανεπίσημα γνωστό ως Ταλιμπάν.

Η σε έντονο ύφος διατυπωμένη προειδοποίηση των Ταλιμπάν, έρχεται μετά την προσφορά του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, να εγκαταστήσει 500 Τούρκους στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της δομής όταν τα στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εγκαταλείψουν το έθνος της Κεντρικής Ασίας.

Πηγή: Πεντσπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας