Αφγανιστάν: Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε το Ιράν

921
Αφγανιστάν: Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν

Την Τεχεράνη για να συζητήσει με Ιρανούς αξιωματούχους την οικονομική και μεταναστευτική κρίση στο Αφγανιστάν, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν υπό τον υπουργό Εξωτερικών.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά αφότου οι ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα. Το Ιράν, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, δεν έχει αναγνωρίσει το νέο Ισλαμικό Εμιράτο που ίδρυσαν οι Ταλιμπάν, αφού κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου.

«Η επίσκεψη έχει στόχο να συζητηθούν πολιτικά, οικονομικά ζητήματα, όπως και ζητήματα διέλευσης και μετανάστευσης», έγραψε στο Twitter ο Αμπντούλ Κάχαρ Μπάλχι εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτάκι, έχει ήδη συναντηθεί μία φορά με Ιρανούς αξιωματούχους, διευκρίνισε ο Μπάλχι.

Το Ιράν, που μοιράζεται συνοριογραμμή μήκους 900 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, δεν είχε αναγνωρίσει ούτε το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001). Τους τελευταίους μήνες η Τεχεράνη φαίνεται να κάνει προσπάθειες προσέγγισης των ισλαμιστών, χωρίς ωστόσο να έχει αναγνωρίσει την κυβέρνησή τους.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε κοντά στην αναγνώριση» των Ταλιμπάν, είχε επισημάνει αυτή την εβδομάδα ο Σαΐντ Χαντιμπζαντέχ εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τους ισλαμιστές να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Οι Ταλιμπάν έχουν σχηματίσει μια κυβέρνηση που αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες, οι οποίοι ανήκουν σχεδόν στο σύνολό τους στην εθνότητα παστούν. Παράλληλα έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, προκαλώντας την καταδίκη των περισσότερων χωρών.

Το Ιράν, όπου ήδη ζουν εκατομμύρια Αφγανοί, ανησυχεί ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών στο έδαφός του, καθώς το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας