Ατομικές συμβάσεις εργασίας και απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ

2095
ΕΥΔΑΠ

Με την υπ’ αριθμό 19221/24-05-2017, ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για πρόσληψη 57 καθαριστών με ατομική σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, επιχειρείται πλέον να προωθηθεί άμεσα, (και προφανώς δε θα καθυστερήσει όπως οι μόνιμες προσλήψεις), και στην ΕΥΔΑΠ  η μορφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Αλλά ταυτόχρονα προφανώς και οι απολύσεις, όσων έως τώρα, εργάζονται επί χρόνια σε εργολάβους, με το πρόσχημα της λήξης της σύμβασης τους.
Στην εν λόγω απόφαση και στην προσπάθεια αυτή να υλοποιηθεί είναι αξιοσημείωτα τα εξής:

  • Η πλήρης διάρρηξη των σταθερών εργασιακών σχέσεων επιχειρείται από μια διοίκηση που τοποθετήθηκε και ενεργεί στο όνομα της Αριστεράς.
  • Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, κ. Αγγελάκης και κ. Μουτάφης, οι οποίοι ενδεχομένως θα διεκδικήσουν εκ νέου στις επικείμενες εκλογές για την «κοινωνικοποίηση» την ψήφο των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, υπερψήφισαν στο ΔΣ τη συγκεκριμένη απόφαση. Η προσπάθεια δημόσιας απολογίας του Μανώλη Αγγελάκη με την 26-05-2017 «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΣ», στην οποία δεν αναφέρει κουβέντα για το μείζον θέμα της διάρρηξης των εργασιακών σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ, μέσω αυτής της απόφασης, δε μπορεί να κρύψει τις βαθύτερες δεσμεύσεις του με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
  • Ενώ οι 300 μόνιμες προσλήψεις έχουν επί δύο χρόνια χαθεί στο δρόμο…, το δουλεμπόριο ενοικιαζόμενων-εργολαβικών και οι ατομικές συμβάσεις προχωράνε ταχύτατα.
  • Οι προσλήψεις των 57 καθαριστών θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ και η “αντικειμενικότητα” των κριτηρίων πρόσληψης χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την υιοθέτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
  • Οι ήδη επί πολλά χρόνια, εργαζόμενοι-ες, μέσω εργολάβων στην ΕΥΔΑΠ θα απολυθούν. («Δε θα πρόκειται για απολύσεις αλλά αυτονόητη συνέπεια της λήξης των συμβάσεων», θα επιχειρηματολογούν κυβέρνηση και διοίκηση.)

Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του ημερήσιου, εβδομαδιαίου, μηνιαίου, ετήσιου και δια βίου εργασιακού χρόνου, μας έχει φέρει ενώπιος ενωπίω με μια κοινωνική πραγματικότητα «γκέτο», χωρίς δίοδο διαφυγής για τους μισθωτούς. Το μοντέλο της ελαστικότητας των δύο τελευταίων δεκαετιών, που ουσιαστικά εξέφρασε τη συνύπαρξη του προηγούμενου «σταθερού» μοντέλου με το επόμενο και ήδη παρών, μοντέλο «γκέτο», έχει ήδη τελειώσει και έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση για τους όρους ζωής και εργασίας των μισθωτών, και στην ΕΥΔΑΠ και τον κύκλο του Νερού.
Η τυπική και άτυπη αύξηση του χρόνου εργασίας, η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων και το καθεστώς της καθημερινής ανασφάλειας αποτελούν στρατηγικές επιλογές των μνημονιακών πολιτικών και (μαζί με αυτό του τεράστιου ποσοστού ανεργίας) συγκροτούν το κομβικό θέμα της μονιμοποίησης του καθεστώτος πλήρους εξάρτησης του εργαζόμενου από τη διάθεση του εργοδότη.
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση των εργασιακών σχέσεων σήμερα στην ΕΥΔΑΠ:

  • Μισθωτοί με σύμβαση εργασίας Αορίστου Χρόνου (τακτικό προσωπικό) που καλύπτονται από την επιχειρησιακή ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ με τη διοίκηση και συνδικαλιστικά καλύπτονται από τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ.
  • Μισθωτοί με σύμβαση εργασίας Ορισμένου Χρόνου (8μηνίτες) που καλύπτονται από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, και συνδικαλιστικά καλύπτονται από τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ.
  • Ενοικιαζόμενοι-εργολαβικοί που καλύπτονται από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, και συνδικαλιστικά (δυστυχώς) δεν καλύπτονται από τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ.
  • Μισθωτοί με μπλοκάκι (προς το παρόν κυρίως Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί) που δεν καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση και συνδικαλιστικά δεν καλύπτονται από τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ.
  • Φοιτητές ΤΕΙ 6μηνοι που πραγματοποιούν την πρακτική τους.
  • Φοιτητές ΑΕΙ 4μηνοι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ..
  • Φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ 2μηνοι καλοκαιρινοί.
  • Μισθωμένα οχήματα – μηχανήματα με δικά τους συνδικαλιστικά σωματεία.
  • Μισθωτοί οδηγοί των μισθωμένων οχημάτων – μηχανημάτων, που συνδικαλιστικά δεν καλύπτονται από τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ.
  • Φυσικά, οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες και υπηρεσίες που εκτελούν έργα ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι είτε καλύπτονται από κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και συνδικαλιστικά από κλαδικά σωματεία, είτε είναι και αυτοί ενοικιαζόμενοι-εργολαβικοί.
  • Και σε λίγες εβδομάδες, αν υλοποιηθεί η προαναφερθείσα απόφαση, θα υπάρχουν και εργαζόμενοι με ατομική σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Οι οποίοι δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά.

Και ενώ έτσι διαμορφώνεται το εργασιακό μας περιβάλλον η πλειοψηφία των καρεκλοκένταυρων συνδικαλιστών είτε υπερψηφίζει τέτοιες αποφάσεις αποδεικνύοντας ότι μάλλον στην υποκριτική παρά στο συνδικαλισμό έπρεπε να κάνουν “καριέρα”, είτε απασχολείται με τις διασπάσεις των πάλαι ποτέ κραταιών κομματικών παρατάξεων προσπαθώντας απλά να διασφαλίσουν κάποιες θεσούλες στο νέο τοπίο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
εάν δεν οργανωθούμε, ώστε να προστατέψουμε τα αντικείμενα εργασίας μας, εάν δεν επιβάλλουμε με αποφασιστικό τρόπο την απαίτηση για άμεση διενέργεια των 300, και όχι μόνο, προσλήψεων τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων, τότε θα βρεθούμε σε περίπου ένα χρόνο από τώρα και μπροστά στη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε αδυναμία διαπραγμάτευσης νέας Συλλογικής Σύμβασης με αξιοπρεπείς όρους.

  1. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανάκληση της απόφασης 19221/24-05-2017 του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. Και μην ισχυριστούν κάποιοι (όσοι στο όνομα της αντίδρασης στους εργολάβους προωθούν ή ανέχονται τις ατομικές συμβάσεις) ότι έτσι υπερασπίζουμε τους εργολάβους. Υπερασπίζουμε τις άμεσες, μαζικές μόνιμες προσλήψεις πλήρων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ώστε να μην υπάρχει δίλλημα: εργολάβος ή ατομική σύμβαση.
  2. Πρέπει τώρα, και πλέον όταν λέμε τώρα εννοούμε τώρα, όλοι να αλλάξουμε σκέψη, στάση και δράση. Να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και τις τρεις επικείμενες συνδικαλιστικές, εκλογικές διαδικασίες στην ΕΥΔΑΠ.
  3. Πρέπει όσοι εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ με άλλες σχέσεις εργασίας να βρεθούν μεταξύ τους, να οργανωθούν και να συντονιστούν με τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ. Γιατί μπορεί προσωπικοί, κομματικοί ή άλλοι «γνωστοί» και «φίλοι» να τους «πουλούν ρουσφέτι» τη δουλειά τους, αλλά αυτό που τους επιφυλάσσεται είναι η μόνιμη ανασφάλεια ή/και η απόλυση.
  4. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν δεν αντιδράσουμε τώρα, ο καθένας με τις δυνάμεις και τη δυνατότητά του μεν, αλλά οργανωμένα, συντονισμένα, και δημοκρατικά δε, θα βρεθούμε όλοι σε πολύ-πολύ δύσκολη θέση.

Ξέρω πως πολλοί απλώσαμε τα χέρια να αγκαλιάσουμε την όμορφη ΕΛΠΙΔΑ  και όταν αποτραβηχτήκαμε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άγρια και επιβλητική ΤΙΝΑ (There Is No Allternative. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Ή πιο λαϊκά: «Δε γίνεται τίποτα»). Εμείς όμως ονειρευόμαστε, αναζητούμε και διεκδικούμε την ΕΛΕΝΗ. Την ΕΛΕΝΗ τη γήινη, τη σάρκινη. Την ΕΛΕΝΗ των ποιητών αλλά και του πραγματικού, εγκόσμιου, παρόντος έρωτα.
Δε σας μιλώ ως αιθεροβάμων που δεν αντιλαμβάνεται την δυσκολία της πραγματικότητας ή ως κάποιος που καταφεύγει στο κόσμο της ουτοπίας. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι επίσης, πολύ δύσκολο.
Όμως πρέπει να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε (όταν και όπως το κάνουμε) εμείς, και κανένας άλλος.
Σας μιλώ, λοιπόν για το αναγκαίο. Αυτό σας καλώ να κάνουμε εφικτό. Και όχι να περιορίσουμε ακόμα και τη σκέψη, τα αισθήματα και τα όνειρα μας στα δεσμά της ΤΙΝΑ. Δεν είναι μόνο, ότι έτσι στερούμαστε τον πραγματικό έρωτα. Δεν είναι ότι δε θα γευτούμε την ΕΛΕΝΗ. Είναι ότι έτσι χάνουμε την ίδια τη ζωή. Στερούμε την ΕΛΕΝΗ από τα παιδιά μας.
*Ο Κώστας Λυμπέρης είναι μέλος Δ.Σ. ΕΥΑΕ, Δ.Σ. Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού και γραμματείας ΣΕΚΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας