Ασύδοτος Ερντογάν: Θα κάνουμε ο,τι θέλουμε στη Λιβύη, απαντά στον ΟΗΕ

897
τουρκία

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τόσο χθες Δευτέρα, όσο και το Σάββατο απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να μην παρέμβει στη Λιβύη. Η εν λόγω κίνηση του ΟΗΕ έρχεται μετά το πράσινο φως της τουρκικής Βουλής για την αποστολή στρατού στη Λιβύη.

Προκλητικός στα όρια της χυδαιότητας εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα επανειλημμένα ηχηρά «χαστούκια» του ΟΗΕ, ο οποίος ζητάει από την Άγκυρα, χωρίς να την κατονομάζει βέβαια, να σταματήσει να παρεμβαίνει στη Λιβύη.

Ωστόσο… δεν φαίνεται να ιδρώνει καθόλου το αφτί του Τούρκου προέδρου, ο οποίος για μια πολλοστή φορά έσπευσε να μας υπενθυμίσει πως θα κάνει ο,τι θέλει εκείνος, αγνοώντας τους πάντες.

Αυτή τη φορά λοιπόν, προέτρεψε ανοιχτά την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς να λογαριάζει σύνορα.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του τη Δευτέρα στην Άγκυρα σε εκδήλωση για τις νέες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών «κάνει το καθήκον της στη Λιβύη».

«Πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να προστατεύετε τα συμφέροντα της χώρας μας, χωρίς να σας εμποδίζουν σύνορα αποστάσεις και εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μυστικές υπηρεσίες μας κάνουν αυτό που πρέπει στη Λιβύη… Οι περιφερειακές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και ο ανταγωνισμός δυνάμεων που συνεχίζεται για εμάς έχουν ζωτική σημασία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχει ο ανταγωνισμός τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή μας και αλλάζει και μπερδεύεται η εικόνα της περιοχής μας» υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Φτάνει πια»

Το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ είχε στείλει σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας για την εμπλοκή της στον εμφύλιο της Λιβύης, λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε πως ο στρατός του εισήλθε τη Δευτέρα στην πόλη Σύρτη.

Συγκεκριμένα, δια στόματος του ειδικού επιτετραμμένου για την αφρικανική χώρα, Γασάν Σαλάμε, ο ΟΗΕ εξέφρασε την «οργή» του και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στην εμφύλια σύρραξη.

«Είμαι αληθινά εξοργισμένος διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη, αλλά όχι για τους Λίβυους» φέρεται να δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά» έσπευσε να προσθέσει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές. Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη» είπε στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Υπάρχουν αρκετά όπλα στη Λιβύη, κανένας δεν έχει ανάγκη γι’ άλλα. Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι στη Λιβύη. Λοιπόν σταματήστε να στέλνετε κι άλλους, όπως συμβαίνει σήμερα» κατέληξε.

Κατέλαβε τη Σύρτη ο Χαφτάρ

Την ίδια στιγμή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) εισήλθε χθες, Δευτέρα, στην πόλη Σύρτη, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του θαλάσσιου λιμένα.

«Ο LNA έχει πάρει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης ασ-Σάαντι, μερικές περιοχές της πόλης και τώρα κατευθύνεται προς το κέντρο» πρόσθεσε ανώνυμη πηγή, η οποία πρόσκειται στην ηγεσία του LNA.

Στρατηγική νίκη

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χαφτάρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του ISIS από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

«Ο αρχηγός οργάνωσε μια καλά προγραμματισμένη επιχείρηση και μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες βρισκόμασταν στην καρδιά της Σύρτης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA.

«Ήταν μια ξαφνική, γρήγορη επιχείρηση» είπε, προσθέτοντας ότι προηγήθηκαν σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις.

https://twitter.com/VanessaTomass/status/1214235632454770688

Άλλωστε, η Σύρτη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, αποτελεί τόπο γέννησης του ιστορικού ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι.

Η αποστολή των πρώτων τουρκικών στρατευμάτων

Η κίνηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

 

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι η σταδιακή αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση» είπε.

Σφοδρές μάχες Χαφτάρ – Σαράτζ με νεκρούς

Η κατάσταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε σημαντικά από τη στιγμή που η τουρκική βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Άμεση ήταν απάντηση από τη μεριά του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος κάλεσε σε γενική επιστράτευση ενάντια σε ξένες δυνάμεις στη Λιβύη. «Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.

Τόνισε δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από το διάγγελμα, οι δυνάμεις του φέρεται πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις, μια εκ των οποίων μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 30 φοιτητές και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι σε στρατιωτική σχολή στη νότια Τρίπολη. Την Κυριακή, ωστόσο, ο LNA αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην αεροπορική επιδρομή.

Τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να τροφοδοτούνται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες με βαρύ οπλισμό, αεροπορικά μέσα αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, έχοντας ως βασικούς συμμάχους, ο μεν Χαφτάρ την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ο δε Σαράτζ την Τουρκία και το Κατάρ.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, καθώς τα τελευταία χρόνια διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα δυτικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας