Απώλειες Wall Street και αναδίπλωση ΗΠΑ: Εξαιρέσεις κινέζικων προϊόντων από δασμούς

861
τραμπ

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για τους δασμούς μεταξύ των δύο χωρών, με συνέπεια την αναδίπλωση Τραμπ και την ανακοίνωση της εξαίρεσης μεγάλου μέρους των κινεζικών προϊόντων από τη δασμολόγηση. 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με απώλειες 160,19 μονάδων ή 0,59%, στις 26.934,60 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με απώλειες 14,73 μονάδων ή -0,49%, στις 2.992,06 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 65,20 μονάδων ή -0,80%, στις 8.117,67 μονάδες.

Σε εβδομαδιααία βάση ο  Dow Jones έπεσε 1,1%, ο S&P 500 0,5% και ο Nasdaq 0,7%.

Το κλίμα στο χρηματιστήριο ήταν θετικό, με τους Dow Jones και S&P 500 να κινούνται προς νέα ρεκόρ, κυρίως ωθούμενοι από τα ενθαρρυντικά δείγματα στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κίνας και ΗΠΑ. οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει -σε χαμηλόβαθμο επίπεδο- τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο. Η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών έρχεται στον απόηχο των προειδοποιήσεων των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη αυτή την εβδομάδα ότι ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα έχει αρχίσει να επιβαρύνει υπέρμετρα τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Προς επίρρωση αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι το σύνολο θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια. Το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις, οι οποίες απαλλάσσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από τους δασμούς ως απάντηση σε αιτήματα από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι εισφορές θα προκαλούσαν οικονομικές δυσκολίες. Τα 437 προϊόντα που εξαιρούνται κυμαίνονται από πλακέτες κυκλωμάτων για επεξεργαστές γραφικών σε υπολογιστές μέχρι περιλαίμια σκυλιών, ξύλινα δάπεδα και μικροσκοπικά φώτα Χριστουγέννων.

Αμέσως μετά από αυτό, ήρθε ένα tweet από την Ομοσπονδία Αγροτών της Μοντάνα, που άλλαξε άρδην το κλίμα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, κινεζική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιούσε ταξίδι στη Μοντάνα όπου θα είχε συναντήσεις με παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Λίγο μετά τα όσα είπε ο Τραμπ, η κινεζική αντιπροσωπεία ακύρωσε την επίσκεψή της και αναχώρησε εσπευσμένα για την Κίνα. Το τμήμα Γεωργίας της Νεμπράσκα προχώρησε σε ίδια ανακοίνωση, για ακύρωση επίσκεψης. Όπως είχε ανακοινωθεί, η αντιπροσωπεία Κινέζων με επικεφαλής τον υφυπουργό Γεωργίας και Επαρχιακών Υποθέσεων της Κίνας, είχε προγραμματισμένες επισκέψεις σε Μπόουζμαν, Μοντάνα, Όμαχα, Νεμπράσκα με στόχο την οικοδόμηση σχέσεων με τους Αμερικανούς αγρότες.

Λίγο μετά ήρθε και ο Ντόναλντ Τραμπ, να ανακοινώσει ότι δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, επιμένοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. “Θέλουμε μια συνολική συμφωνία, μια μερική συμφωνία δεν με ενδιαφέρει”, εξήγησε.

Εντούτοις, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ακυρώνουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι το σύνολο θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.

“Θα πω αυτό: κάνουμε μεγάλη πρόοδο με την Κίνα”, δήλωσε ο Τραμπ.

Οι διαπραγματευτές της Κίνας και των ΗΠΑ διεξάγουν διήμερες συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και θα θέσουν τις βάσεις για συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι δύο χώρες εργάζονται προς επίλυση ή δρομολογούν νέους και υψηλότερους δασμούς στα αγαθά ο ένας του άλλου.

Οι παρατηρητές στο Πεκίνο δήλωσαν ότι οι νέες απαλλαγές ήταν ευπρόσδεκτο σημάδι, αλλά οι εμπορικές συνομιλίες παραμένουν σε λεπτή βάση.

Οι απαλλαγές “θεωρούνται ως σήμα καλής θέλησης από την Κίνα”, δήλωσε την Παρασκευή στο Twitter ο Hu Xijin, συντάκτης της ταμπλόιντ Global Times. “Η αλληλεπίδραση καλής θέλησης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι εύθραυστη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας