Από την Ελλάδα στην Τουρκία αλληλεγγύη στους Grup Yorum!

765
τουρκία

Πάνω από 120 Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ηχολήπτες και εικονολήπτες ερμήνευσαν και απαθανάτισαν το “Tencere Τava Ηavası” των Kardeş Türküler στη μνήμη των απεργών πείνας Helin Bölek, Mustafa Koçak και İbrahim Gökçek, που πέθαναν μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασής τους απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν.

Στο κατώφλι του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, μια μοναδική πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους άγρια διωκόμενους Τούρκους μουσικούς και ηθοποιούς του “Grup Yorum”, υπό την αιγίδα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers.

 Νεκροί τρεις απεργοί πείνας

Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ είχε σταματήσει την απεργία πείνας μετά από  323 ημέρες, αφού έγινε δεκτό το αίτημα για να πραγματοποιηθεί συναυλία του συγκροτήματος.

Όμως ο καταπονημένος οργανισμός του δεν άντεξε και κατέληξε στην εντατική.

«Μεταφέρθηκε στην εντατική, όπου και κατέληξε, καθώς, πλέον, το σώμα του δε μπορούσε να δεχθεί τους ορούς. Το αίμα ήταν ήδη ελάχιστο στο σώμα του συντρόφου μας» ενημερώνει σε ανακοίνωση του το Λαϊκό Μέτωπο Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο.

Η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Δύο μέρες πριν, στις 323 μέρες απεργίας πείνας διέκοψε την απεργία μέχρι να πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του Grup Yorum για τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις και τα μέλη του να απελευθερώνονταν.

 

Ακόμα δύο μέλη του συγκροτήματος που βρισκόντουσαν σε απεργία πείνας, δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής.Πρώτη «έφυγε» η Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστρια του συγκροτήματος.

Η Χελίν πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας την οποία είχε ξεκινήσει με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του συγκροτήματος.

Ο Μουσταφά Κοτσάκ ήταν ο δεύτερος απεργός πείνας που πέθανε μετά την Χελίν Μπολέκ.

Ο 28 χρόνος Μουσταφά Κοτσάκ ένας από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία έφυγε από τη ζωή μετά από 297 μέρες απεργία πείνας.

Ο Μουσταφά Κοτσάκ βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές από το 2017 και καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προμήθευσε με οπλισμό τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί μόνο ανώνυμες καταθέσεις βασανισμένων συλληφθέντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας