Απόφαση Νορβηγίας να μηδενίσει έκθεση του κρατικού ταμείου σε πετρελαϊκές μετοχές

958
νορβηγίας

Ανάβει φωτιές στον πετρελαϊκό κλάδο η απόφαση της Νορβηγίας να μηδενίσει την έκθεση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της σε μετοχές πετρελαιοβιομηχανικών και επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών της χώρας οι μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαιοβιομηχανιών καταγράφουν σημαντική πτώση. 

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κάλυπταν μόνο το 5,9% των συνολικών επενδύσεων του νορβηγικού ταμείου σε μετοχές στα τέλη του 2018. Η αξία τους υπολογιζόταν λίγο πάνω από τα 37 δισ. δολάρια. Αν και επισήμως η απόφαση έχει αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα (με το υπουργείο και την κεντρική τράπεζα, που είχε καταθέσει την πρόταση το 2017– να επισημαίνουν πως δεν είναι συνετή η «διπλή» έκθεση του κρατικού ταμείου στην αγορά πετρελαίου) θεωρείται ότι έχει και έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

Ακτιβιστές ανά τον πλανήτη προσδοκούν ότι η Νορβηγία– η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης– με τον τρόπο αυτό στέλνει ένα μήνυμα στους επενδυτές για σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, την ώρα που ακόμη και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αντιλαμβάνονται πως πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο, που αναζητεί πιο καθαρές πηγές ενέργειας.

Το νορβηγικό ταμείο με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 1 τρισ. δολαρίων είναι μεγάλος επενδυτής στις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές. Διαθέτει μερίδιο 2,45% στην αγγλο- ολλανδική Shell, περίπου 2,3% στην βρετανική BP, ποσοστό 2,02% στη γαλλική Total. Διαθέτει επίσης μερίδιο 0,99% και 0,94% αντίστοιχα στις αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil.

Οι μετοχές των BP και Shell υποχωρούν 1,9% και 2,2% αντίστοιχα στον απόηχο της απόφασης, ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,6%.

Σημειώνεται ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλύπτουν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας και το 20% των δημοσίων εσόδων της. Η χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει- τουλάχιστον όχι σύντομα- τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά ακόμη και το μικρό αυτό «αντίο» στις πετρελαϊκές μετοχές θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά την ενεργειακή αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας